Ieri, la Ploiesti, reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia au lansat ultimul program Phare care permite autoritatilor locale sa depuna cereri de finantare. Este vorba despre sprijinirea investitiilor in sectoarele prioritare de mediu cum ar fi: statii de pre-tratare bio-mecanica a deseurilor menajere, platforme de compostare, colectarea si transportul deseurilor municipale, sisteme de salubrizare si spatii pentru depozitare temporara. Primarilor din cele sapte judete afiliate regiunii Sud – Muntenia – inclusiv Prahova – prezenti la intrunirea de ieri li s-au prezentat cerintele obligatorii astfel incat proiectele depuse de acestia sa poata fi declarate eligibile. De asemenea, li s-au amintit si unele dintre greselile facute de acestia in derularea programelor anterioare. Printre acestea, s-a dat ca exemplu valoarea proiectului – care trebuie sa fie de minimum 100.000 de euro, mentionandu-se ca au fost cazuri de respingere a unor documentatii pentru ca le lipsea doar un… euro.
Desi proiectele cu tematica legata de mediu, despre care s-a discutat, pot fi depuse incepand de astazi, solicitantii au la dispozitie mai putin de doua luni pentru a se ocupa de documentatia tehnica aferenta inregistrarii unui proiect, termenul limita fiind 25 aprilie a.c. Or, se stie ca numai pentru realizarea unui proiect de fezabilitate sunt necesare cateva luni bune. Chiar presupunand ca acesta exista, el trebuie oricum revizuit si adaptat la cerintele specificate de catre Uniunea Europeana.
Nu intampator unii dintre parti-cipantii la dezbatere s-au declarat pesimisti fata de posibilitatea accesarii respectivelor fonduri. In special reprezentantii comunelor, care au considerat ca nu au sanse egale in comparatie cu orasele. „Consider ca pornim, din start, cu sanse inegale. Unele dintre criteriile pentru ca un proiect sa fie declarat eligibil este si capacitatea administrativa, intelegand aici persoanele care participa la implementarea proiectului, CV-urile acestora, precum si proiectele implementate pana in momentul respectiv. Or, este clar ca un oras depaseste o comuna la aceste capitole”, ne-a declarat Daniela Iancu, seful Serviciului de Integrare Europeana din cadrul Primariei Cornu. Nici edilul orasului Urlati nu a parut mai optimist. „Eu am un proiect pe canalizare in valoare de peste 3 milioane de euro. Si am inteles ca suma maxima care poate fi primita este de 1 milion de euro. In aceste conditii, mi se par foarte putine fonduri alocate regiunii, doar 4,5 milioane de euro, pentru ca vor putea fi finantate foarte putine proiecte”, a precizat Marian Machitescu.
Camelia NASTASE

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorDaca isi reiau serviciul,