Uniunea Europeana nu este interesata de primirea Republicii Moldova in randurile sale fara Transnistria, pentru ca la granitele sale ar aparea o enclava pro-rusa puternica cu statut nedeterminat. Declaratiile ii apartin expertului german Alexandr Rar, seful programelor CSI si Rusia ale Consiliului german pentru relatii externe. In Republica Moldova a fost creata recent o miscare care si-a propus ca principal obiectiv separarea de Transnistria, pentru ca restul tarii sa adere in cel mai scurt timp posibil la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, unii experti europeni sunt de parere ca UE are motive serioase sa submineze aceasta initiativa.
„Occidentul nu va permite moldovenilor sa se separe atat de simplu de Transnistria”, crede politologul german. In opinia sa, avem de-a face din nou cu o politica a standardelor duble. Pe de o parte – exista un Kosovo prooccidental, iar pe de alta – o Transnistrie pro-rusa, cu forte industriale destul de mari si cu legaturi stranse cu Moscova si in care va ramane in mod firesc armata rusa. „Nu cred ca Occidentului i-ar placea ca in estul Europei sa apara un astfel de stat”, a spus Alexandr Rar.
Aceasta pozitie a UE fata de Moldova a fost confirmata indirect de ministrul economiei si tehnologiei din Germania, Michael Glos, care in timpul recentei sale vizite oficiale in Republica Moldova, la intalnirea cu premierul Vasile Tarlev, a declarat ca tara sa „se pronunta pentru restabilirea cat mai rapid posibil a integritatii teritoriale a Republicii Moldova”. In mod oficial, nimeni nu le poate interzice moldovenilor si transnistrenilor sa se separe. Mai mult, in UE exista multi sustinatori ai acestei idei, desi nu sunt oferite solutii pentru realizarea ei. Potrivit lui Rar, in intreaga politica a Occidentului „se urmareste cu prioritate sa nu se permita aparitia unui nou imperiu rus”. Dar o asemenea enclava in estul Europei, cum ar fi o Transnistrie independenta, va intari Rusia. Din acest motiv, „vor fi puse in miscare instrumente puternice impotriva ideii separarii Transnistriei de Moldova”.