Serviciile de spionaj chineze au patruns in reteaua informatica a Pentagonului, in luna iunie, in ceea ce poate fi numit cel mai mare atac cibernetic asupra Departamentului american al Apararii, au recunoscut oficiali americani.
Ca reactie, Pentagonul a declarat ca o parte a retelei folosite de biroul secretarului Apararii, Robert Gates, a fost inchisa, dar a refuzat sa spuna pe cine banuieste ca s-a aflat in spatele atacului.
Actuali si fosti oficiali din cadrul Departamentului Apararii au declarat insa ca, din ancheta interna a Pentagonului reiese ca atacurile informatice au fost puse la cale de serviciile Armatei Populare Chineze.
Ministrul Apararii de la Beijing a refuzat sa comenteze informatia.
Premierul chinez Wen Jiabao a declarat, in cadrul unei intalniri cu cancelarul german Angela Merkel, ca guvernul sau a interzis „orice actiune infractionala asupra sistemului informatic”, adaugand ca exista reguli precise in acest sens.
Presedintele american, George W. Bush, urmeaza sa se intalneasca maine cu presedintele chinez Hu Jintao, in Australia, inaintea summitului APEC.
Oficialii americani sunt ingrijorati de faptul ca atacurile cibernetice sunt tot mai frecvente.