Plangere contra Tighinei
Andrei Ivantoc ar putea depune o plangere dupa ce a fost agresat de granicerii transnistreni imediat dupa eliberarea sa din inchisoare. Penultimul membru al grupului Ilascu pus in libertate a fost transportat, sambata, la granita, cu o duba. Odata ajuns la punctul de trecere Tighina, Ivantoc a facut un gest neasteptat: le-a intors spatele celor care il asteptau dincolo de granita si a rupt-o la fuga in directia teritoriului transnistrean. A fost urmarit, prins, pus la pamant si batut de granicerii nistreni. Andrei Ivantoc ar fi refuzat sa paraseasca teritoriul transnistrean, spunand ca nu vrea sa fie deportat din casa lui natala. A fost pana la urma urcat cu forta intr-o masina care l-a transportat pana la Chisinau. Potrivit presedintelui APADOR CH Moldova, Stefan Uratu, Ivantoc a mers la spital, plin de contuzii pe tot trupul. Andrei Ivantoc a fost pus in libertate dupa 15 ani de detentie ilegala in inchisorile transnistrene. Autoritatile de la Tiraspol, nerecunoscute de niciun stat din lume in afara de Rusia, l-au eliberat exact in ziua in care s-au implinit anii de pedeapsa. Asta in ciuda eforturilor internationale de a obtine eliberarea tuturor membrilor grupului Ilascu. In 1992, alaturi de Ilie Ilascu, Alexandru Lesco si Tudor Petrov-Popa, Ivantoc a fost inchis, fiind acuzat de autoritatile de la Tiraspol de presupuse acte de terorism in timpul conflictului dintre Chisinau si separatistii transnistreni.
Alegeri cu incidente in Moldova
Alegerile locale din Republica Moldova au fost marcate, ieri, de incidente.
O sectie de votare din localitatea Corjova a fost inconjurata de militia transnistreana, sub pretextul ca satul face parte din Transnistria.
Localnicii au fost impiedicati sa intre la vot.
La fata locului s-au deplasat si reprezentanti ai OSCE, care supravegheaza desfasurarea scrutinului.
Votul de ieri este un adevarat test pentru Partidul Comunist care a castigat alegerile generale din 2005.
Opozitia, organizatiile non-guvernamentale si observatorii internationali au avertizat in repetate randuri ca scrutinul din 3 iunie risca sa fie incorect si doar partial liber.
Putin – amenintat de un liberal
Fostul premier rus Mihail Kasianov a fost nominalizat drept candidatul opozitiei la alegerile prezidentiale din martie 2008. Kasianov, demis de Vladimir Putin, in 2004, de la sefia Guvernului, face parte acum, din opozitia liberala, care acuza Kremlinul de subminarea democratiei. Actualul presedinte a declarat ca nu va incerca sa modifice Constitutia pentru a putea candida la un al treilea mandat si a promis alegeri libere. Totusi, majoritatea observatorilor cred ca un candidat sustinut de Putin ar avea cele mai mari sanse de a castiga alegerile. Prim-vicepremierii Serghei Ivanov si Dmitri Medvedev sunt considerati drept potentiali succesori ai lui Putin. Sondajele de opinie arata ca liderii opozitiei liberale, inclusiv Kasianov, sunt devansati de acestia doi in preferintele electoratului.
Discotecile de pe litoral, inchise dupa ora 1.00
Discotecile de pe litoralul Marii Negre se vor inchide la ora 1 noaptea, in plin sezon estival.
Ministrul pentru Comert si Turism, Ovidiu Silaghi, spune ca aceasta reglementare va fi pusa in practica, in curand, printr-o Ordonanta de Urgenta.
Astfel, ministrul pentru IMM-uri va impune ca discotecile in aer liber sa aiba program pana la 1 noaptea.
Oficialii din minister mai spun ca singura problema ramasa de rezolvat este situatia statiunii Costinesti.
Aici turistii vin, in general, atrasi tocmai de aceste discoteci in aer liber.
Ministrul Silaghi a promis ca va cauta o formula prin care Costinestiul sa faca exceptie.