Modova vrea si in UE, si in CSI

Moldova nu intentioneaza retragerea din CSI, a declarat presedintele Vladimir Voronin, cu ocazia celei de-a XXVII-a sedinte plenare a Adunarii Interparlamentare a CSI ce a avut loc la Sankt Petersburg.
Voronin a declarat ca Moldova urmareste integrarea in Uniunea Europeana, dar aceasta nu inseamna ca tara trebuie sa paraseasca CSI (Comunitatea Statelor Independente, care grupeaza 11 state din fosta URSS).
De asemena Voronin a reiterat necesitatea strangerii relatiilor cu Rusia, Ucraina, Belarus si cu alte tari CSI exclusiv pe baza bilatera. Voronin a subliniat ca garantia prosperarii popoarelor in spatiul post-sovietic consta doar in sincronizarea standardelor juridice generale si apropierea valorica maxima a celor doua integrari in Vest si Est.

O noua lege europeana privind produsele chimice

Una dintre cele mai importante legi din istoria Uniunii Europene, REACH, a intrat in vigoare ieri, 1 iunie si stabileste un sistem de inregistrare, evaluare si autorizare a substantelor chimice. Multe dintre acestea le folosim zilnic si pot deveni foarte periculoase. De aceea, vor fi supuse testarii expertilor produsele chimice cele mai riscante, de la cele care pot provoca cancer pana la cele care duc la modificari genetice. Daca in cazul unora dintre acestea se dovedeste ca sunt periculoase, producatorii vor fi nevoiti sa le inlocuiasca. 30.000 de produse chimice trebuie sa fie analizate din punct de vedere al toxicitatii inainte de 2018. O noua Agentie pentru Substantele Chimice, cu baza la Helsinki, va raspunde de procesul de autorizare a substantelor. REACH este de acum un sistem unic care inlocuieste 40 de texte legislative aplicate pana in prezent.

Demisie in bloc in Parlamentul Ucrainei

Deputatii pro-occidentali din parlamentul Ucrainei isi vor da demisia, pentru ca alegerile anticipate sa devina obligatorii. Anuntul a fost facut de presedintele Viktor Iuscenko, aflat in vizita in Croatia. Iuscenko a prelungit joi, cu 24 de ore, termenul acordat parlamentului pentru a stabili oficial data alegerilor anticipate. Dar deputatii nu au respectat nici noul termen.
Potrivit Constitutiei, Parlamentul nu poate functiona decat in prezenta a doua treimi din numarul total al deputatilor. Prin demisia parlamentarilor aliati cu Iuscenko, acest cvorum nu va mai fi atins, iar noile alegeri ar urma sa aiba loc, automat, in cel mult 60 de zile.

Letonia are un presedinte spagar

Parlamentul din Letonia a ales un nou presedinte al republicii, functie in mare masura onorifica. Noul sef al statului, medicul Valdis Zatlers, a fost desemnat din primul tur, dar alegerea a fost imediat contestata de organizatiile care lupta impotriva coruptiei. Zatlers a marturisit, recent, ca obisnuieste sa primeasca plicuri cu bani de la pacienti, practica inca foarte raspandita in fosta Uniune Sovietica. La iesirea din Parlament, un grup de manifestanti l-a intampinat strigand „Plicul” si i-au cerut sa-si dea demisia. Opozitia de centru-stanga a cerut ca in viitor presedintele sa fie ales prin vot universal

Spectacol caritabil al campionilor de la Asesoft

Intre manifestarile organizate cu prilejul „Zilei Internationale a Copilului”, aseara, in Sala Sporturilor Olimpia, era in curs de desfasurare meciul demonstrativ al campioanei Romaniei la baschet, CSU Asesoft Ploiesti, organizat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova. Spectacolul s-a constituit drept un eveniment caritabil pentru copiii din centrele de plasament din judet. Vom reveni, in ziarul de luni, cu amanunte.

Muzeu satesc la Tohani

Ieri, intr-un cadru sarbatoresc, in prezenta conducerii Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, a oficialitatilor locale, a unui mare numar de ziaristi, in comuna Gura Vadului a avut loc deschiderea Muzeului satesc din localitate, denumit sugestiv „Popas pe Drumul vinului”. Acesta este cel de-al doilea muzeu din mediul rural si se constituie in a 13-a unitate muzeala din componenta Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.
Vizitatorii au la dispozitie peste 100 de exponate specifice din domeniul istoriei locale, a viei si vinului, marturii despre trecutul localitatii, despre membrii fostei familii regale a Romaniei, care a ridicat aici edificiul care gazduieste azi aceasta unitate muzeala.
Directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, prof. Lia Maria Dulgheru si Virgil Mandru, presedinte-director general al SC TOHANI, unitate pe al carei teren se afla noua unitate muzeala, prezenti la manifestare, au exprimat increderea ca noul muzeu ar putea crea premise sigure pentru relansarea actiunilor legate de “Drumul vinului”, drum cazut nemeritat in uitare de autoritatile locale si judetene, spre paguba viticultorilor si nu numai.
(C.B.)