Detinutele cer dreptul de a purta bikini
Detinutele unei inchisori din Suedia au hotarat sa se solidarizeze intr-o actiune de protest fata de conducerea penitenciarului. Nemultumirea lor vine in urma deciziei gardienilor de a le permite sa faca plaja in pantaloni scurti si in maiouri, si nu in bikini, cum doresc acestea.
Detinutele cosidera ca nu pot obtine un „bronz decent” decat in bikini si se considera discriminate.
Medicii bulgari nu vor sa trateze turistii
Turistii din Uniunea Europeana care merg in regiunea Varna din Bulgaria risca sa nu beneficieze de ingrijire medicala, informeaza cotidianul Sofia Echo. Potrivit ziarului, niciun medic nu a incheiat pana acum un acord cu Fondul de asigurari de sanatate in regiunea Varna.
De la 1 ianuarie 2007, turistii din tarile Uniunii Europene care merg in statiunile din Bulgaria au dreptul la ingrijire medicala gratuita. Medicii bulgari ar trebui sa incheie un acord cu Fondul national al asigurarilor de sanatate. Acestia nu vor insa sa incheie acorduri cu Fondul national al asigurarilor de sanatate, deoarece banii pe care ii primesc sunt prea putini, scrie Sofia Echo.
Rusii – tutungiii lumii
Rusia ocupa primul loc in lume la consumul de tutun pe cap de locuitor, precum si din punct de vedere al ritmului de crestere a numarului de fumatori, potrivit deputatului Nikolai Guerassimenko, membru al Academiei de Medicina din Rusia. In pragul Zilei mondiale fara tutun 2007, celebrata la 31 mai, Duma va organiza la Moscova un forum pe tema „Sanatate sau tutun” la care vor participa reprezentanti ai ministerelor Sanatatii, Culturii si Educatiei. Aceasta manifestare va prezenta atat efectele sociale, politice si economice ale „epidemiei de tutun”, cat si rezultatele aplicarii Legii privind limitarea consumului de tutun, adoptata in 2001. Una dintre cauzele consumului ridicat de tutun in Rusia este pretul mic al tigarilor. De asemenea, deputatul rus a mentionat ca regreta faptul ca Rusia ramane unicul stat mare care nu a aderat la Conventia privind lupta contra tutunului a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alaturi de Guatemala, Zimbawe si de alte cateva state.
Canalul Bistroe, pe agenda europeana
Problema Canalului Bistroe se afla pe agenda de lucru a Agentiei Europene de Mediu, care va prezenta Parlamentului European si Comisiei Europene toate acordurile internationale incalcate de Ucraina prin acest proiect, a declarat, ieri, directorul AEM, Jacqueline McGlade. Oficialul european a precizat, de asemenea, ca problema Canalului Bistroe, aflata pe agenda de lucru a Agentiei Europene de Mediu, va fi ridicata in cadrul intalnirii ministeriale de la Belgrad. Totodata, directorul AEM a aratat ca situatia Canalului Bistroe va fi inclusa in Raportul privind starea mediului, realizat de Agentia Europeana de Mediu. La randul sau, ministrul Mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, a declarat ca Ministerul Mediului va face uz de toate instrumentele diplomatice pe care le are la dispozitie pentru a participa la evaluarea efectelor asupra mediului. Potrivit acestuia, prima etapa a proiectului a fost derulata fara ca Ucraina sa ia in consideratie impactul transfrontier asupra mediului. „Ma refer la impactul asupra Deltei Dunarii, unde nu se tine seama de distrugerea echilibrului hidrologic si de migratia speciilor”, a mai spus ministrul de resort. De asemenea, acesta a facut apel catre oficialii europeni in vederea sprijinirii Romaniei in aceasta cauza. „Problema dezechilibrului habitatului Deltei Dunarii nu este numai problema Romaniei, ci si a Europei”, a mai aratat Korodi.
Compromis pentru Kosovo
SUA si Uniunea Europeana au reusit sa ajunga la un compromis cu Rusia pentru adoptarea unei noi rezolutii cu privire la statutul final al Kosovo si anume ca Rusia sa nu recurga la dreptul sau de veto in Consiliul de Securitate al ONU in schimbul indeplinirii a cateva conditii, informeaza in editia de luni cotidianul croat Jutarnji List, citat de Tanjug. Ziarul, care citeaza o sursa apropiata de inalti oficiali de la Moscova, sustine ca, in schimbul acordului Moscovei, Bruxelles-ul si Washingtonul trebuie sa accepte un moratoriu de doi ani pentru intrarea Kosovo in randurile Organizatiei Natiunilor Unite. A doua conditie pusa de Rusia este ca fortele ruse sa poata fi desfasurate in enclavele sarbe din Kosovo. Rusia a facut parte initial din forta de pace internationala din Kosovo, dar ulterior s-a retras.