Liderii lumii arabe au decis relansarea unei initiative de pace cu statul evreu, formulate in urma cu cinci ani, si au cerut Guvernului israelian sa accepte acest plan. Rezolutia de reactivare a planului formulat la Beirut in 2002 a fost votata in unanimitate, la finalul primei zile a celui de-al XIX-lea Summit al Ligii Arabe, care se desfasoara la Riad.
Documentul este o initiativa a regelui saudit Abdallah si propune Israelului normalizarea relatiilor cu toate statele arabe. De asemenea, Liga Araba cere Israelului sa reglementeze chestiunea intoarcerii refugiatilor palestinieni in Cisiordania si Gaza. Diferenta semnificativa fata de planul de pace de la Beirut consta in faptul ca noul document propune si mecanisme de promovare a eforturilor de pace. Acestea constau in grupuri de lucru la care vor participa statele arabe, membrii Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, format din SUA, Rusia, ONU si Uniunea Europeana, precum si Israelul.
Reactia Guvernului israelian a fost mai degraba temperata. Tel-Avivul afirma ca are nevoie de timp pentru a studia propunerea facuta la Summit-ul Ligii Arabe, care urma sa se incheie ieri. Premierul Ehud Olmert s-a aratat dispus sa reia dialogul politic pe baza documentului de la Beirut, atat cu palestinienii, cat si cu Siria, cu care negocierile de pace sunt inghetate din 2000.
Diplomatii sauditi opineaza ca noua oferta constituie o ultima sansa de pace pentru Israel si ca un eventual refuz ar putea insemna ca statul evreu prefera continuarea conflictului.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorMonumente din Busteni