Ultima grenada a caporalului Musat
„Monumentul Ultima grenada a Caporalului Musat (foto1), situat intre Biserica Domneasca si statia CFR, (n.n.- din Busteni) a fost ridicat in anul 1928, prin grija patronului Fabricii de Hartie, Otto Schiel. Statuia a fost dedicata eroului Caporal Vasile Musat, cazut in primul razboi mondial. Este opera sculptorului Dumitru Barlad si il reprezinta pe caporal aruncand grenada cu mana dreapta ce-i mai ramasese teafara in tabara dusmana. Caporalul Musat s-a nascut in anul 1890, in comuna Domnesti – Arges. A facut parte din Batalionul unu al regimentului doi graniceri, care avea sarcina pazirii granitei in sectorul muntelui Susai. A luptat in jurul Brasovului si in Defileul Oltului, la Caineni. A fost ranit in lupte de mai multe ori, dar, stapanit de un nobil sentiment patriotic, a refuzat sa plece in spatele frontului. Transferat la o unitate in Muntii Vrancei, a fost ranit la bratul stang, continuand sa participe la batalii si sa arunce grenade, cu bratul sanatos. A murit eroic in luptele de la Oituz. La inaugurarea monumentului, in data de 9 septembrie 1928, a luat parte insasi Regina Maria, insotita de intreaga sa suita regala” (extras de pe www.orasul-busteni.ro).
„Pe placile de cupru amplasate pe soclul monumentului (foto2) sunt inscriptionate numele tuturor eroilori busteneni cazuti in marea conflagratie dintre anii 1916-1918. Ulterior, s-a adaugat si o placa inscriptionata cu numele eroilor cazuti in cel de-al doilea razboi mondial in est, pentru recucerirea Basarabiei si a Bucovinei de Nord si in vest, pentru cucerirea nordului Transilvaniei, rapit miseleste prin Tratatul, mai precis, Dictatul de la Viena, in 1940” (extras din monografia aparuta sub indrumarea lui Alexandru Bacioiu „Busteni – Poarta Bucegilor, istoria localitatii in imagini de epoca”, septembrie 2004).
Bustul lui Ion Kalinderu
„In fostul parc din care astazi a mai ramas o treime sau poate mai putin, situat in dreapta si in stanga fostului Hotel Busteni – care pe timpul domniei lui Carol al II-lea a fost donat scriitorilor si dupa 6 septembrie 1940 a devenit sediul Administratiei Domeniului Coroanei, iar dupa 1947, Primarie, ceea ce este si la ora actuala – la poalele pantei impadurite cu zade si pini mediteraneeni, era amplasat bustul lui Ion Kalinderu (foto3), opera sculptorului bucurestean Oskar Sp?ethe. Pe placa de cupru de pe soclu scria: Ion Kalinderu, administratorul Domeniului Coroanei 1884-1913. Dupa anul 1947, acest monument a fost demolat, fiind in pericol de a fi transformat in cazan de tuica. Printr?o imprejurare fericita, a fost salvat, iar la ora actuala este adapostit, in siguranta, in holul actualei Case de Cultura, fosta Scoala Primara, ctitorita tot de acesta (extras din monografia citata mai sus. Dupa editarea acestei monografii, bustul lui Ion Kalinderu a fost adus in curtea liceului din localitate, liceu care ii poarta numele – n.r.).

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentRasu’-plansu’
Articolul următorGHID NATURIST