* O forta economica, flancata de vecini instabili
* Populatie imbatranita, decimata de epidemii
Institutul european de studii pentru securitate a intocmit un raport intitulat “Noul puzzle global. Cum va arata lumea pentru Uniunea Europeana in 2025?”, scopul acestui studiu fiind identificarea tendintelor privind integrarea europeana. “Una dintre principalele concluzii este ca Uniunea Europeana va ramane o puternica forta economica in lumea globalizata, insa ea va fi inconjurata de vecini instabili, precum Rusia, Africa si Orientul Mijlociu, continuand sa depinda de resursele energetice ale acestora”, a apreciat Nicole Gnesotto – directorul institutului amintit. “Este o prognoza in care am luat in considerare mai multe documente emise de institutii de prestigiu. Am reusit sa sintetizam factorii care vor influenta lumea”, a explicat ea. Studiul preconizeaza ca in 2025, populatia totala a planetei va fi de circa opt miliarde de locuitori. Cu toate acestea, varsta medie va fi foarte ridicata, fapt care va cauza dificultati in Uniunea Europeana, dar si in state precum China si Japonia.
Imbatranirea, alaturi de poluare, va fi una dintre problemele cu care se va confrunta sistemul sanitar, iar epidemiile se vor raspandi mult mai rapid din cauza migratiei. Globalizarea va continua in domeniul economic, iar centrul lumii economice se va muta probabil in Asia, odata cu dezvoltarea Indiei si Chinei.
Mediul inconjurator va fi in continuare afectat de efectul de sera, iar incalzirea globala va fi un fenomen care ar putea fi doar incetinit, nu si stopat. Si temperaturile vor creste probabil cu un grad Celsius. In domeniul tehnologiei, in schimb, ar putea fi inregistrate progrese considerabile. Astfel, computerele vor deveni din ce in ce mai performante, iar dezvoltarea nanotehnologiei si biotehnologiei ar putea ameliora calitatea vietii in mai multe regiuni ale lumii.