l Ceaiurile de plante sunt remediul cel mai bun pentru calmarea durerilor de stomac

Daca festinurile copioase si gustoase din aceasta perioada au urmari asupra organismului dumneavoastra, e cazul sa luati masuri. Daca simptomele includ dureri de piept, dificultati de respiratie, greata, balonare, arsuri la stomac sau refluxul de acid din stomac in esofag, poate fi vorba despre indigestie.
Persoana cu indigestie nu va manca si nu va bea in prima zi nimic, cu exceptia catorva pahare de apa calduta cu zeama de lamaie. Este bine sa fie provocate varsaturi, mai ales daca bolnavul a consumat alimente indigeste. Dupa incetarea varsaturilor, poate fi consumat unul dintre urmatoarele ceaiuri:
* infuzie de menta, una-doua lingurite de planta la o cana cu apa (trei – patru cani pe zi);
* decoct de musetel, o lingurita de planta la o cana cu apa (trei – patru cani pe zi). Musetelul este antispasmodic, antiinflamator si permite eliberarea gazelor.
* ceaiul de ulm ajuta la protejarea invelisului stomacului deoarece contine un agent antiulcer foarte puternic.
De asemenea, tabletele de carbune sunt foarte eficiente in cazul durerilor provocate de gaze. Carbunele are proprietatea de a absorbi alte medicamente si se recomanda sa fie luat dupa doua ore de la administrarea acestora. Pentru a evita aparitia indigestiei, incercati sa mancati putin, incet, limitati consumul de lichide in timpul meselor, evitati mancarurile condimentate si optati pentru carbohidrati care se gasesc in toate cerealele, paine, orez brun, paste.
Sfaturi utile in cazul in care va supara stomacul:
* In cazul arsurilor stomacale este bine sa beti un pahar mare de apa imediat cum aveti aceasta senzatie. Acesta va dilua acidul si-l va impinge inapoi in stomac.
* Nu va culcati imediat dupa masa. Ramaneti in picioare pentru a permite acidului gastric sa ramana in stomac.
* Nu consumati nimic care sa contina cafeina; aceasta irita esofagul si relaxeaza sfincterul permitand continutului stomacului sa se ridice.
* Aveti mare grija la antidepresive si sedative pentru ca acestea agraveaza arsurile de stomac. Aspirina are, de asemenea, acelasi efect neplacut.