Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, peste 17% dintre patroni si 60% dintre persoanele care lucreaza pe cont propriu spun ca abia isi permit sa-si achite facturile la utilitati.
Intentia studiului a fost aceea de a afla ce romani nu pot face fata cheltuielilor lunare. Nu mica le-a fost mirarea cand pe listele romanilor saraci au descoperit si foarte multi patroni. Cateva mii.
Desi pare greu de crezut, peste 80% dintre patronii saraci au declarat ca sunt chiar muritori de foame, adica nu au bani sa cumpere suficienta mancare pentru familiile lor. Potrivit studiului, daca in 2004 aproximativ 16% dintre patroni spuneau ca nu-si pot plati integral facturile la intretinere, numarul acestora a crescut, in doar 12 luni, cu aproape 2 procente.
Cifrele arata un aspect interesant: cei mai multi patroni amarati sunt oraseni, in timp ce persoanele de la tara se descurca ceva mai bine. 85% dintre cei care nu-si pot asigura hrana locuiesc in mediul urban si doar 60% provin din mediul rural. Multi dintre patronii care nu se lafaie in lux si-au explicat saracia prin cheltuielile prea mari. Ei sustin ca dupa ce platesc salariile angajatilor, taxele si furnizorii firmei pe care o administreaza se trezesc in incapacitatea de a asigura hrana propriei familii.