* La romani, astazi este cea de-a treia zi de Craciun
Craciunul, numit si ,,Sarbatoarea familiei”, este ocazia cand toti membrii familiei se reunesc, isi fac daruri si se bucura de clipele petrecute impreuna in jurul mesei, cu credinta ca prin cinstirea cum se cuvine a sarbatorilor vor avea un an mai bogat. Sarbatoarea Sfanta a Nasterii Domnului este diferita in fiecare tara, in fiecare zona, oamenii cultivand-o de-a lungul timpului, creand traditii si obiceiuri adaptate culturii lor specifice.
Finlanda ar fi, dupa parerea locuitorilor ei si a milioanelor de copii care-i trimit scrisori lui Mos Craciun, locul in care traieste acest personaj. Finlandezii spun ca Mos Craciun locuieste in nordul tarii. Obiceiurile de Craciun ale finlandezilor sunt destul de diferite de cele ale altor popoare. In fiecare casa se face curatenie, timp de o saptamana, pentru cele trei zile de sarbatoare: Ajunul, Ziua de Craciun si Boxing Day (este o traditie provenita din coloniile engleze, ziua de 26 decembrie fiind dedicata persoanelor nevoiase, cand se strang haine si diverse obiecte care urmeaza a fi oferite saracilor). In dimineata de Ajun, intreaga familie mananca budinca de orez si bea suc de prune, dupa care impodobeste casa si bradul.
In Polonia: In Ajun, copiii asteapta sa apara prima stea de pe cer pentru ca aceasta anunta ca este momentul sa inceapa cina. In ziua de Craciun, copiii se deghizeaza in magi, ingeri, pastori si merg din usa in usa, pentru a cere banuti si prajituri. Pe masa va fi asezat intotdeauna un tacam in plus, pentru cazul in care apare un vizitator neasteptat.
In Germania: De Craciun, germanii adora sa-si orneze casele si in exterior si in interior. In jurul ferestrelor sunt puse lampioane electrice, iar pe geamuri sunt lipite folii colorate cu scene religioase. In aproape fiecare casa exista ,,adventskrantz”, un suport metalic cu patru lumanari. ,,Advent” inseamna ,,vine”, iar acest suport simbolizeaza cele patru saptamani de dinaintea Craciunului. In fiecare duminica din aceste patru saptamani este aprinsa cate o lumanare.
In Suedia: cea mai importanta zi este Ajunul. In seara de Ajun, familiile si prietenii se reunesc la o cina speciala, compusa din friptura de porc, peste si fasole neagra. Cadourile si le inmaneaza unii altora inainte de a se aseza la masa.
In Australia, este ceva obisnuit ca sarbatoarea Craciunului sa se desfasoare la peste 30 de grade. Cina este deosebita fata de alte tari prin faptul ca intr-una dintre prajiturile servite la masa este pusa o bucata de aur. Cel care gaseste aurul stie ca va avea mult noroc in noul an. Masa nu se serveste in camera de zi, langa semineu, ci pe plaja sau la picnic. In seara de Craciun, australienii ies pe strazi, cu lumanari aprinse, cantand toate colindele specifice.
In Liban: cu doua saptamani inainte de Craciun, libanezii crestini pun diferite seminte (grau, fasole, linte, etc) pe vata, pe mai multe farfurii, udandu-le mai apoi zilnic. In mod traditional, libanezii isi viziteaza prietenii in dimineata de Craciun si le duc cafea si lichior. Cina de Craciun este cea mai importanta din tot anul si, de obicei, are loc in casa celor mai batrani membri ai familiei.
In Austria: Sarbatoarea lui Mos Nicolae marcheaza Craciunul in Austria. Copiii cuminti primesc nuci, jucarii si dulciuri, iar cadourile puse sub brad nu pot fi deschise decat dupa cina, in seara de Ajun.
In Statele Unite, Mos Craciunul american – Santa Claus – era cunoscut ca un batran care fumeaza pipa si zboara intr-o trasura. Pe atunci nu avea costum rosu, nu locuia la Polul Nord, nu avea nici reni, ci doar aducea cadouri copiilor. Astazi, Craciunul este sarbatorit diferit in fiecare familie, din pricina mozaicului de nationalitati de pe teritoriul american.
Larisa DRAGOMIR

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentIndigestia – „boala lacomiei”
Articolul următorEpigrame