“Interventia jandarmilor trebuie sa fie echilibrata, in functie de gradul de violenta al celor care perturba ordinea publica”

In ultimele luni, toate ziarele si posturile TV au publicat stiri referitoare la schimbarile profunde ce se opereaza in cadrul schemei de angajati din Jandarmeria Romana. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, toti jandarmii care nu au bacalaureatul promovat vor parasi sistemul. Proaspetii someri vor avea, insa, ocazia sa revina in aceasta institutie de-abia dupa terminarea studiilor liceale, cand vor da examen din nou, pentru ocuparea gradului de subofiter. Pentru multi, Jandarmeria reprezinta doar un loc stabil de munca, cu sanse mari sa ajunga la pensie, in cadrul aceleiasi institutii. Pentru altii, meseria de jandarm inseamna doar un salariu bunicel, care deschide oportunitati de credit, fara a avea spaima ca firma poate da faliment. In spatele acestor avantaje aparente sta fisa postului care, de multe ori, implica agentul angajat in diverse misiuni care ii pot periclita integritatea corporala sau chiar viata. De exemplu, in spatele scuturilor care restabilesc ordinea pe stadioane sau la manifestatii violente stau niste oameni ca si noi. Cum e viata de jandarm, cu avantajele dar si cu riscurile ei, am incercat sa aflam de la inspectorul-sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova, colonelul Gheorghe Braga.
– Care sunt principalele riscuri pe care le poate intampina un jandarm, in momentul in care intra in obiectiv, pentru asigurarea linistii publice?
– Cand vorbim despre ordinea publica, trebuie sa avem in vedere trei notiuni – mentinerea ordinii, asigurarea ordinii si restabilirea ordinii publice. Mentinerea ordinii publice este activitatea cotidiana, de zi cu zi. Implica asigurarea unui climat de ordine civica, de liniste si de pace, necesar desfasurarii normale a activitatilor economice, politice si a sigurantei cetateanului. Aceasta misiune de mentinere a ordinii publice este atributul Politiei Romane. La aceasta misiune de mentinere, jandarmii participa numai in statiunile montane, statiunile balneoclimaterice, Litoralul Marii Negre si Delta Dunarii. Cand vorbim despre asigurarea ordinii publice, avem in vedere un ansamblu de activitati menite sa duca la prevenirea unor eventuale violente cu ocazia mitingurilor, a marsurilor, si a altor evenimente ce implica un public numeros. Aceasta misiune apartine, in exclusivitate, Jandarmeriei. In executarea misiunii, cooperam cu Politia. Luam de la specialistii acestei institutii diverse informatii – de exemplu, de la departamentul Circulatie, “Restabilirea ordinii publice” se refera la principalele activitati pe care le desfasuram pentru a reveni la climatul de normalitate, atunci cand ordinea publica a fost grav tulburata iar uneori consecintele sunt grave chiar pentru jandarmi.
– Atat la mentinere, dar mai ales la asigurarea si restabilirea ordinii publice, jandarmul se confrunta cu situatii speciale – iar in unele cazuri, chiar si viata lui poate sa fie pusa in pericol. Avem si un trist exemplu, un coleg de-al nostru fiind omorat in urma unei actiuni de interventie desfasurate in aceasta vara. Acesta se afla in patrulare, in misiune de asigurare a protectiei si pazei conductelor de produse petroliere. A trecut prin fata unei discoteci, moment in care a fost oprit de catre un cetatean care i-a spus ca in discoteca respectiva este scandal. Membrii patrulei au coborat din masina si au facut cercetari pentru a vedea cine este vinovatul. Intre timp, initiatorii scandalului au iesit din discoteca si s-au luat la cearta cu jandarmul. In timp ce ii legitima, unul dintre scandalagii a luat un bolovan si l-a lovit in tampla. Lovitura a fost atat de puternica, incat i-a provocat o comotie cerebrala, iar in trei zile a murit, pe patul de spital. A lasat, in urma sa, o sotie cu doi copii”.
– Ce s-a intreprins pentru ajutorarea familiei?
– In general, la noi exista un spirit de intrajutorare. Am strans, in mod benevol, de la toate categoriile de personal, de la sergent pana la ofiter, de la subordonat pana la comandant, cat a vrut sa dea fiecare, dar suficient pentru a ne permite sa asiguram toate cheltuielile legate de inmormantare. De asemenea, am luat masura incadrarii in Jandarmerie a sotiei, ca personal contractual. Sprijinim in continuare familia si, am inscris, in registrul istoric al unitatii, hotararea ca baiatul jandarmului, care are sase luni si fetita sa care este in varsta de doi ani, sa fie incadrati in Jandarmerie, la implinirea varstei de douazeci de ani, de catre conducerea care va fi atunci la aceasta unitate, daca ei vor dori acest lucru. Nu vom mai fi noi atunci, dar totusi am lasat aceasta hotarare, cum se spune cu limba de moarte”.
– Unde este solicitata, cel mai des, interventia jandarmilor ?
– Avem multe solicitari, in toate colturile Ploiestiului, dar si in alte parti din judet. Aplanam conflictele aparute intre grupurile de tineri. Mai ales vineri noapte, sambata noapte. In general, cetatenii stiu care este rolul jandarmului in stabilirea si mentinerea ordinii publice. Dar se mai intampla sa riposteze verbal sau chiar folosind forta fizica. Noi militam mult in programul de educatie lunara si ii invatam pe jandarmi cum sa faca fata diverselor situatii. Avem in acest sens, sustinerea psihologului unitatii. Insistam mult pe intelegerea faptului ca trebuie sa actionam gradual. Adica proportionalitatea interventiei noastre sa fie echilibrata, in functie de gradul de violenta a individului sau a grupului de indivizi ce perturba ordinea publica. Incercam sa respectam principiul nonsurprinderii. Intai atentionam – “Incetati ca intervenim cu bastoane” sau “Incetati pentru ca intervenim cu gaze lacrimogene”. De-abia dupa aceea se intervine.
– Ce procent din efectivele jandarmeriei se ocupa de ordinea publica?
– Numai 10 la suta executa misiuni pe ordine publica.
Un mare numar de agenti se ocupa de asigurarea protectiei si a pazei obiectivelor de importanta deosebita, stabilite prin hotarare de guvern sau prin ordin al ministrului. Si aici sunt incluse depozitele cu materiale speciale, sediile de banci, ale instantelor judecatoresti, ale parchetelor, conductele magistrale de transport produse petroliere etc.
– Exista si plangeri care vizeaza modul de comportament al jandarmilor?
– Am avut inregistrate, astfel de plangeri iar unele dintre ele au fost intemeiate. In urma verificarilor pe care le-am facut, am luat masura judecarii agentilor implicati in Consiliul de Onoare sau in Consiliul de Judecata al subofiterilor sau ofiterilor, stabilindu-se masuri disciplinare.
De la atentionare, mustrare, consemnare, diminuarea unor drepturi salariale si pana la amanarea inaintarii in grad. Desigur, daca fapta este de natura penala, se fac sesizari la nivelul Parchetului.
– Consemnarea inseamna un fel de incarcerare?
– Asa era odata. Acum, consemnarea apare inscrisa in documente. Agentul ramane, practic, la serviciu, pana la ora 22, apoi acasa, la domiciliu, unde este la dispozitia unitatii. Aceasta sanctiune influenteaza evolutia carierei cadrului respectiv: nu mai poate ocupa o anumita functie, nu participa la diverse cursuri etc.
– De la 1 ianuarie 2007, veti avea noi angajari. Care ar fi principala motivatie care ar putea determina un tanar sa se hotarasca in a alege cariera de jandarm?
– Prima motivatie ar fi siguranta locului de munca. Incepand de la 1 ianuarie 2007, nu vor mai exista sergenti cu contract limitat pentru o perioada de timp. Vor fi numai cadre permanente – ofiteri si subofiteri. Odata ce ai intrat in randul cadrelor permanente, esti sigur de acest post atat timp cat corespunzi cerintelor si iti vezi de treaba. Un al doilea argument ar fi dorinta de a face parte din corpul celor care aplica legea si, de ce sa nu o spunem, in al treilea rand, motivatia salariala.
– Concret, despre ce salarii este vorba?
– Depinde de nivelul pregatirii. Noi avem posturi care incep de la nivelul personalului civil – femei de serviciu, soferi, al caror salariu incepe la sapte milioane de lei si, pana la subofiteri care, in functie de vechime, ajung sa castige si paisprezece milioane de lei. La ofiteri, de asemenea, salariile sunt cuprinse intre paisprezece si optsprezece milioane de lei. Oferta este peste media salariala si speram sa fie si mai buna, pentru ca alte structuri din Ministerul de Interne au niste coeficienti de ierarhizare mai mari decat la Jandarmi sau la Inspectoratul pentru situatii de urgenta.
Interviu realizat de Sebastian IGNAT

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorUN ULTIM ROL…