Tensiuni fara precedent intre Rusia si Georgia
Ministerul rus al Transporturilor a ordonat, ieri, incetarea legaturilor aeriene, feroviare, terestre si maritime cu Georgia, anunta agentiile internationale de presa.
Georgia a incercat sa detensioneze relatiile cu Rusia, acceptand sa predea patru ofiteri arestati in urma unor acuzatii de spionaj.
Ieri dupa-amiaza, cei patru au fost eliberati si predati in custodia OSCE.
In acelasi timp, presedintele rus, Vladimir Putin, l-a avertizat pe omologul sau american, George W. Bush, intr-o convorbire telefonica, asupra „oricarei actiuni a unei tari terte”, care ar putea incuraja Tbilisi in „politica sa distructiva”. Putin considera „inadmisibila si periculoasa pentru pacea si stabilitatea regiunii orice actiune a unei tari terte care ar putea fi interpretata de conducerea georgiana ca o incurajare a politicii sale distructive”, arata un comunicat al Kremlinului, citat de agentiile internationale de stiri.
Tot ieri, OSCE a facut apel la Rusia sa reia legaturile aeriene si serviciile postale cu Georgia.
Relatiile ruso- georgiene traverseaza o criza fara precedent din cauza arestarii, saptamana trecuta, a celor patru ofiteri rusi acuzati de spionaj.
Presedintele Vladimir Putin a calificat drept „terorism de stat cu luare de ostatici”, arestarea ofiterilor rusi, actiune care ar fi, potrivit presedintelui rus, sprijin din partea SUA.
Criza in Fasia Gaza
Guvernul palestinian condus de miscarea islamista Hamas a anuntat suspendarea activitatilor in toate ministerele si institutiile guvernamentale, ieri, ca urmare a manifestatiilor violente asupra sediului executivului, duminica, in Cisiordania. Guvernul si-a suspendat activitatea din cauza atacurilor de duminica si a tentativelor de rapire a unor responsabili Hamas, a declarat purtatorul de cuvant al cabinetului palestinian Ghazi Hamad. Ieri, membri ai serviciilor de Securitate nationala loiali presedintelui palestinian Mahmud Abbas au fost desfasurati, la ordinul acestuia, pe soselele din Fasia Gaza, de unde forta executiva controlata de guvernul Hamas a revenit pe pozitiile anterioare.