Bunele maniere intr-un restaurant

Orice persoana a avut, macar o singura data, ocazia de a fi invitata la un eveniment monden sau la o masa la restaurant si sa nu stie cum sa se comporte sau ce anume spune eticheta ca ar trebui sa faca intr-o asemenea situatie. Asa ca va putem fi de folos cu cateva recomandari. Este de preferat ca, la un restaurant pretentios sa fiti imbracat o idee preaelegant, decat insuficient de elegant. Aveti grija ca telefonul mobil sa fie inchis. Daca sunteti nevoit sa raspundeti, reduceti la minimum absolut conversatia si vorbiti pe un ton scazut. O data aflati in fata probemei cruciale pe care o reprezinta alegerea unei sticle de vin, atunci cand petreceti o seara romantica in oras, nu trebuie sa intrati in panica.
Iata cum comandati:
La restaurant, de obicei, puteti comanda un vin, cu paharul, cu carafa sau cu sticla. Cand comandati cu paharul, aveti intotdeauna optiunea de a cere vinul alb sau rosu al casei. Aceasta reprezinta alegerea standard a restaurantului si de obicei este un Chardonnay sau un Cabernet la un pret rezonabil. Carafa are, de obicei, doua marimi: jumatate de litru, cu care se pot umple aproximativ trei pahare, si un litru, cu care se pot umple aproximativ sase pahare. In cazul in care comandati o sticla, de obicei urmeaza ritualul prezentarii si degustarii. Acesta este momentul serii cand o manevra nepotrivita poate avea un rezultat foarte neplacut. Iata cateva ponturi care va vor scuti sa va faceti de ras:
* Daca la masa apare un necunoscut, barbat sau femeie, cu o lista de vinuri, probabil ca este sommelier-ul. Aceasta este persoana care are misiunea de a va ajuta sa alegeti vinul. Zambiti, ascultati si apoi decideti.
* Chelnerul va va prezenta sticla spre aprobare. Nu trebuie decat sa priviti eticheta si sa incuviintati din cap, indicand ca a adus sticla potrivita.
* Chelnerul va deschide sticla si va pune dopul pe masa. Nu-l mirositi. Daca va ofera dopul, priviti-l si atat. Daca este putred, inseamna ca vinul are miros de dos si nu trebuie baut.
* Cand va va turna in pahar sa gustati, nu ridicati paharul sa-l priviti in lumina. Puteti lua o inghititura si sa decideti.
* Daca vinul este pur si simplu inacceptabil, este momentul sa-l refuzati. In caz contrar, zambiti si incuviintati cu un aer cunoscator, iar chelnerul va va umple paharele.
* Paharul obisnuit de vin trebuie umplut doar pe trei sferturi, iar cel mare, de tip ,,balon”, pentru vin rosu, doar o treime.
In ceea ce priveste bautul vinului, nu va grabiti. Trebuie baut cu inghitituri mici, savurat si apreciat, nu turnat pe gat ca sa va potoleasca setea. Daca va este sete, cereti chelnerului un pahar cu apa, pe langa vin.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorDe astazi,