Laszlo Tokes, in fruntea protestatarilor maghiari
Episcopul Tokes Laszlo nu doar ca a fost prezent la cea mai mare demonstratie de la Budapesta, sambata, 23 septembrie, dar a si fost primul – in cursul serii – care a luat cuvantul, in aplauzele multimii. Tokes a declarat in Piata Kossuth ca reprezinta maghiarii ardeleni, “intrucat si Ardealul trebuie sa-si faca auzita vocea”. Episcopul a adaugat ca interventia sa nu reprezinta o imixtiune in politica interna a Ungariei, dand citire unei luari de pozitie a Consiliului Maghiarilor Ardeleni. Pe scurt, documentul se referea la faptul ca politica bazata pe minciunile lui Gyurcsany este indreptata impotriva natiunii maghiare, situatie ce reclama somarea premierului sa-si prezinte demisia. Aproape fiecare fraza a lui Tokes a fost urmata de ropote de aplauze si de scandari.
“Cel care numeste curva scumpa noastra patrie, nu poate ramane la putere” – a continuat Tokes, adaugand si ca Ferenc Gyurcsany nu are autoritatea morala sa condamne demonstrantii. “Cine este vinovat ? Cel care aprinde o masina sau cel care distruge o intreaga natie si un intreg popor ?” – s-a intrebat Tokes in fata multimii.
Demonstratia de protest de sambata-noapte a fost cea mai ampla de pana acum la adresa premierului Ferenc Gyurcsany. Manifestatia, care a reunit peste 20.000 de oameni, s-a incheiat fara confruntari, raniti sau arestari. Fortele de ordine erau pregatite sa descurajeze actele de violenta din partea demonstrantilor, mai ales ca la miting au participat simpatizanti ai extremei drepte, dar si aproximativ 200 de suporteri ai clubului de fotbal Ferencvaros, cunoscuti pentru violente, si nu doar pe stadion. Nu a fost, insa, nevoie de interventia politiei.
IMPORTURI RECORD IN ROMANIA
In Romania exista in continuare o mare prapastie intre importuri si exporturi. Daca primele au crescut, ajungand la un record de 20 de miliarde de euro, exporturile au inregistrat, in luna iulie, 14,8 miliarde de euro. In aceste conditii, exporturile sunt insuficiente pentru a putea finanta importurile. Desi, spre deosebire de anul 2005 si exporturile au crescut cu 18%, profitul nu este de ajuns pentru a suplini cheltuielile din importuri.
Fondul Monetar International calculeaza ca deficitul de cont curent se va ridica la 10,6% din PIB in 2006, iar reprezentantii BNR au anuntat lunile trecute o cifra de 9%.