* “Zilele marinarului sunt numarate la Cotroceni”
In contextul unui atac furibund pe care l-a declansat la adresa sefului statului, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a acuzat ieri „terorismul de stat practicat de regimul Basescu”. Deranjat de „placerea bolnavicioasa a lui Basescu de a scormoni in trecutul altora pentru a-i zgaria pe creier”, presedintele PRM a readus in discutie dosarul „Flota”, dar si „fraudele pe care actualul presedinte le-a facut in calitate de primar general”. „Daca Basescu persista in eroarea diabolica de a ma prigoni pe mine si familia mea, veti vedea ce dezvaluiri vor urma”, a incheiat Corneliu Vadim Tudor, care a adaugat ca „zilele marinarului la Cotroceni sunt numarate”.
Mircea Dinescu, trimisin “puscaria mafiotilor”
Presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ca formatiunea politica pe care o conduce il va da in judecata pe Mircea Dinescu, membru in colegiul CNSAS, pentru afirmatia pe care acesta din urma a facut-o in legatura cu extremismul PRM. Avand pe fundal o ilustratie cu „Puscaria mafiotilor”, in care era desenat Mircea Dinescu, dupa gratii si purtand pe cap o sapca inscriptionata „KGB”, conferinta saptamanala de presa a PRM a consacrat un spatiu larg lui Mircea Dinescu. Astfel, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a afirmat ca acesta a fost agent al „unui serviciu secret ostil NATO” (KGB – n.r.), fiind racolat de un anume Serghei Cernomaz. „Asa se explica de ce Dinescu a fost urmarit de Securitate si a fost apoi propulsat in decembrie 1989 la televiziune. Cerem publicarea dosarului de kaghebist al lui Dinescu”, a incheiat presedintele PRM.
Mircea Dinescu: Sa-mi publice Vadim dosarul de KGB-ist
Mircea Dinescu i-a cerut liderului PRM Corneliu Vadim Tudor sa-i publice el dosarul de KGB-ist. „Daca s-a referit la dosarul meu de KGB-ist, sa mi-l publice el, daca este, intr-adevar, la Daniela Buruiana. Dar sa faca bine si sa dea publicitatii mai intai dosarul fratelui sau, generalul Marcu Tudor”, a declarat Mircea Dinescu. Dinescu a mai declarat ca va publica o carte in care a adunat toate documentele aflate la CNSAS care il vizeaza. „Voi publica intr-o carte ce va aparea in curand toate scrierile despre mine pe care le-am gasit in dosarele Securitatii. Toate turnatoriile care m-au vizat, toate foile de urmarire, totul”, a spus Dinescu.
Dosarele “facute varza de vanatori de capete”
In opinia presedintelui PRM, dosariada este „o rusine, o moralitate strigatoare la cer”, mai ales ca „multe dosare au fost facute «varza»” de acesti „vanatori de capete” (membrii CNSAS – n.r.) dupa ce joi, intr-o conferinta de presa sustinuta de Mircea Dinescu, acesta l-a acuzat pe Constantin Buchet, membru CNSAS si PRM, ca i-ar fi furnizat informatii despre dosare fratelui lui Vadim Tudor, Marcu Tudor, care are deja aplicat un verdict de politie politica. Ca raspuns punctual pentru acuzatiile lui Dinescu, Tudor a anuntat ca, alaturi de PRM, il va da pe acesta in judecata. El a mai tinut sa precizeze ca detine un dosar de urmarire de 19 volume din care reiese „clar, categoric”, ca nu a colaborat cu Securitatea. In schimb, crede Tudor, „fratele meu Marcu Tudor, daca nu era fratele meu, nici nu era bagat in seama. El nu a colaborat cu Securitatea, nu a scris nicio nota, Dinescu minte fara jena, minciuna este modul lui de viata!”
Tensiune in CNSAS
Asa cum a promis, Cazimir Ionescu a organizat o conferinta de presa, tot in fata sediului CNSAS, in cadrul careia a raspuns acuzatiilor lansate, ieri, de Mircea Dinescu. Purtatorul de cuvant al CNSAS a declarat ca dosarele nu pot fi publicate pe internet, asa cum sugerase Mircea Dinescu, deoarece legea nu permite scanarea dosarelor si postarea lor pe Internet. De asemenea, Ionescu sustine ca, pana in momentul audierii, persoana in cauza nu isi poate citi dosarul. Mai mult, acesta afirma ca „dupa ce CNSAS da decizia, urmeaza o a doua audiere, apoi o alta decizie, eventuala contestatie si hotararea instantei”. Membrul CNSAS a adaugat ca persoanele cercetate au dreptul la protejarea imaginii, pana cand se ia o decizie definitiva. Cazimir Ionescu considera ca un „robot” nu poate functiona la fel de bine ca un membru al CNSAS, mai ales ca procedurile de verificare a fiecarei persoane cu dosar sunt foarte complexe. Acesta spune ca votul CNSAS se da in spiritul legii, nu in litera legii. „Suntem judecatori-oameni, si nu roboti”, a adaugat membrul CNSAS.
Ticu Dumitrescu vrea sistem nemtesc
Constantin Ticu Dumitrescu nu este de acord cu o eventuala desfiintare a CNSAS si considera ca este in continuare nevoie de aceasta institutie, chiar daca au fost facute greteli. Dumitrescu se teme insa, ca se incearca distrugerea credibilitatii CNSAS intr-un moment in care presedintele si-a asumat raspunderea desecretizarii dosarelor. Ticu Dumitrescu a mai spus ca ar fi bine daca CNSAS ar lucra dupa modelul german, unde exista un alt sistem de organizare, cu un directorat care primeste probatoriul de la directia de investigatii, pe care il semneaza, dar fara a fi supus la vot. Desi dezamagit de modul in care a functionat pana acum CNSAS, Dumitrescu nu se gandeste sa demisioneze din Colegiu.