• Aceasta afectiune omoara 30 de romani la fiecare milion de locuitori
• 1 din 3 bolnavi ajunge la cancer

Conform unei statistici realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Romania ocupa un nedorit loc 1 ca mortalitate cauzata de hepatitele virale cronice, inregistrand aproximativ 30 de morti per milion de locuitori, in conditiile in care media globala este de 2,4 decese la 1 milion de locuitori.
Intre 8 si 12% din populatie este infectata cu virus hepatic C si intre 4-6% din populatie cu virus hepatic B, in conditiile in care virusul B este unul dintre cele mai oncogene virusuri, 1 din 3 bolnavi infectati ajungand sa dezvolte cancer hepatic. La Congresul National de Hepatologie s-a subliniat ca, daca in alte tari infectarea cu virusurile hepatice se face din cauza injectarii de droguri intravenos si a partenerilor sexuali multipli, in Romania, bolnavii nu trebuie condamnati, deoarece infectarea s-a produs fara stirea lor, din cauza conditiilor de igiena mizerie, din spitalele romanesti, inainte de 1989.
Costul pe an, pentru un pacient cu hepatita virala C este de 700-720 milioane de lei vechi pe an, datorita sustinerii companiilor producatoate de interferon pegylat. In Romania, sunt tratati anual, in jur de 2.500 de pacienti cu hepatite cronice virale, din fondurile asigurarilor sociale de sanatate.
Specialistii sunt de parere ca, desi tratamentul hepatitelor virale cronice este unul scump, este mult mai eficient sa tratezi pacientii cu infectare hepatica, decat sa ajungi sa tratezi cazurile de ciroza hepatica sau cancer hepatic, in faze terminale. In prezent exista un tratament mult mai eficient si mai usor de administrat, pentru pacientii cu hepatita virala B, care au posibilitatea sa isi faca o singura injectie subcutanata pe saptamana, in loc de una la fiecare doua zile, ca in cazul tratamentului actual. In felul acesta, persoanele infectate cu virusul hepatic B isi pot continua mai usor activitatea profesionala, fiind astfel integrati social mult mai bine.