Daca vi se par… povesti avertismentele medicilor asupra consecintelor negative ale fumatului asupra propriei sanatati sau a copilului pe care, poate, va pregatiti deja sa-l aduceti pe lume, mai cititi o data datele de mai jos, reconfirmate de cercetari de ultima ora.
* Femeile care fumeaza prezinta un risc de sarcina extrauterina de 1,5 – 2,5 ori mai mare. Riscul este prezent, potrivit estimarilor de specialitate, chiar si la femei care fumeaza relativ putin. Astfel, cele care fumeaza aproximativ 5 tigari pe zi prezinta cu 60 la suta mai multe riscuri de a dezvolta o sarcina extrauterina.
* Fumatul in timpul sarcinii conduce la nasteri premature. Cercetatorii sustin ca in randul femeilor care fumeaza cel putin un pachet de tigari pe zi se inregistreaza cu 20 la suta mai multe nasteri inainte de termen.
* Unul din patru decese cauzate de sindromul mortii subite la copil este legat de fumatul in timpul sarcinii.
* Fumatoarele prezinta mai multe complicatii grave in timpul sarcinii si al nasterii, printre care sangerari, desprinderea prematura a placentei si ruperea prematura a membranei.
* Copiii nascuti din cupluri in care mamele sunt nefumatoare, dar tatii fumeaza cantaresc cu 40-50 de grame mai putin. Parintii care fumeaza isi expun copiii la riscul de a suferi de otita medie si viroze respiratorii frecvente.
In cazul in care mamele fumeaza, nou-nascutii au cu 200-300 de grame mai putin.
* Obiceiul mamei de a fuma in timpul sarcinii are efecte pe termen lung asupra starii de sanatate a copilului, determinand aparitia astmului bronsic, a bronsitei si a pneumoniei.
* Un recent studiu evidentiaza ca la femeile care fumeaza intre 5 si 9 tigari pe zi conceperea unui copil este intarziata cu 12 luni fata de nefumatoare.
* Efectul nociv al fumatului se transmite din generatie in generatie, dupa cum concluzioneaza o cercetare facuta de specialisti japonezi. Astfel, daca o bunica a fumat in timpul sarcinii, nepotul sau prezinta un risc dublu de a suferi de astm, chiar daca mama lui nu fumeaza.