Casele familiilor sinistrate nu sunt gata nici acum

Nici macar o singura familie, din cele care au ramas fara locuinte dupa calamitatile de vara trecuta, nu s-a mutat, pana acum, in casele pentru reconstructia carora au primit materiale de la Guvern. Din cele 20 de locuinte care ar fi trebuit ridicate in localitatile lovite de inundatii si alunecari de teren (de ex. Starchiojd, Valea Doftanei sau Breaza), 11 se afla in stadii avansate de constructie (la o parte dintre ele se lucreaza la acoperis si tencuieli), insa in cazul celorlalte noua case lucrarile sunt foarte intarziate. De mentionat este faptul ca toate aceste familii locuiesc fie la rude, fie prin vecini.
„Nu am primit un termen clar de finalizare a constructiilor. Intarzierile sunt cauzate, in principal, de faptul ca sprijinul acordat de catre Guvern nu acopera, in intregime, costurile de constructie. Oamenii au primit doar materialele si s-au angajat sa plateasca singuri lucrarile. Multi dintre ei nu au bani suficienti si din aceasta cauza casele nu sunt gata nici pana acum”, ne-a declarat subprefectul Nicolae Alexandri.
Dincolo de acest aspect, interlocutorul nostru ne-a declarat ca au fost probleme si cu faptul ca s-a intarziat, foarte mult, cu procedura de acordare a terenurilor: „Familiile afectate au fost obligate sa paraseasca vechile amplasamente si sa construiasca in alte zone. Iar autoritatile locale, care au avut obligativitatea de a le acorda oamenilor alte suprafete in schimbul celor care nu mai puteau fi folosite, au intarziat acest proces”.
Cea mai delicata situatie este la Bertea, acolo unde mai multe familii locuiesc, de la inceputul acestui an, in patru containere. Daca in cazul celorlalte localitati sinistratii au primit materiale de constructie de la Guvern si au posibilitatea de a-si ridica noi case, aici se pare ca sinistratii au de stat mult si bine in containere daca nu au bani suficienti pentru a-si ridica noi locuinte. Aceasta si pentru ca, dupa cum ne-a declarat subprefectul Alexandri, de la Bucuresti nu a venit, pana acum, niciun raspuns la solicitarile prin care autoritatile cereau sprijin pentru aceste persoane.
Mihai CIOBANU