Beijingul respinge si “se opune cu fermitate” concluziilor unui raport anual al Ministerului american al Apararii (Pentagonul), trimis Congresului, potrivit caruia China reprezinta o amenintare militara potentiala pe termen lung, un purtator de cuvant al Ministerului de Externe chinez afirmand ca acest document a fost realizat “cu o mentalitate de razboi rece”.
Dupa cum a indicat purtatorul de cuvant al MAE de la Beijing, Liu Jianchao (in foto), dezvoltarea actuala a capacitatilor militare ale Chinei este “de natura defensiva”. Potrivit oficialului chinez, Beijingul este “foarte iritat si se opune cu fermitate” concluziilor raportului Pentagonului. Aceste concluzii “violeaza grav principiile ce actioneaza in relatiile internationale” si constituie o ingerinta in treburile interne ale Chinei, a continuat el.
Asa cum noteaza purtatorul de cuvant al MAE chinez intr-un comunicat inserat pe site-ul Ministerului, Raportul Ministerului Apararii din SUA “exagereaza cu rea intentie capacitatea si cheltuielile militare ale Chinei, cu gandiri retrograde, continua sa propage teoria “amenintarii chineze”, violand grav normele relatiilor internationale si amestecandu-se brutal in afacerile interne chineze”.
Fata de toate acestea, “China isi exprima puternica nemultumire si opozitia sa ferma”, se arata in comunicatul MAE de la Beijing.
Totodata, comunicatul citat insista asupra faptului ca Republica Populara Chineza este o tara pasnica, ce urmeaza o politica de aparare. “Edificarea apararii nationale are ca obiectiv protejarea securitatii statului si a integritatii teritoriului”, se afirma in acest sens in textul mentionat.
Pe de alta parte “comunitatea internationala recunoaste ca China este o forta importanta in promovarea pacii atat in regiunea Asia-Pacific, cat si in lume”.
Raportul anual al Pentagonului trimis Congresului reprezinta un barometru al starii relatiilor militare dintre SUA si China, care mentioneaza faptul ca, in ultimii 15 ani, cheltuielile militare ale Beijingului au sporit anual cu 10 %, bugetul chinez in domeniul apararii pentru 2006 fiind mai mare cu 14,7 % comparativ cu 2005. Pe de alta parte, China nu inceteaza sa sustina ca bugetul sau in domeniul apararii este “relativ slab” comparativ cu cel al SUA, care in anul 2005 au cheltuit 401,7 miliarde de dolari.
Potrivit cifrelor oficiale chineze, in anul 2005 cheltuielile Chinei in domeniul apararii au fost de 30.500 milioane de dolari (23.913 milioane de euro), ceea ce reprezinta circa 7 % din bugetul militar al SUA. Unele organisme specializate in cercetarea cheltuielilor militare la nivel global, cum ar fi Institutul international de studii strategice (IISS) de la Londra, estimeaza insa la 75,5 miliarde de dolari pe an cheltuielile Chinei in domeniul apararii.