* Numarul acestora ar putea cre¿te…

Detinem, in continuare, recordul nedorit de a fi judetul cu cele mai multe focare de gripa aviara. Fata de ziua de joi, ieri s-a mai confirmat inca unul, la Comarnic. Efectivele de medici veterinari au fost intarite prin aducerea de specialisti din Braila, Iasi, Constanta, Giurgiu, Ialomita si Cluj. Acestia vor actiona sub directa indrumare a Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova.
Scandal la Bobolia
Dupa confirmarea virusului H5N1 in 20 de gospodarii din Bobolia, reprezentantii DSVSA n-au putut sa euthanasieze pasarile,din cauza refuzului proprietarilor. A iesit o intreaga tevatura, dar oamenii si-au aparat cu strasnicie orataniile, unii dintre ei chiar inarmandu-se cu niscaiva reteveie! Pentru a putea patrunde in ograzile cu focare, de la nivel de Prefectura s-a cerut mandat de la Parchet. Daca nu inteleg de vorba buna ca este in interesul lor sa le fie euthanasiate pasarile si dezinfectata zona, ordinul procurorilor, prin care se decide confiscarea si masurile adiacente, lasa proprietarii cu buza umflata in ceea ce priveste despagubirile. Altfel spus, nu vor mai primi nici un leu drept compensatie.
Fermele din Prahova, la control
Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat ca se vor face controale urgente la toate fermele avicole din Prahova, cata vreme in judet exista cel mai mare numar de suspiciuni in ceea ce priveste gripa aviara. Acestea vor fi efectuate de catre reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare (ANSV), impreuna cu cei ai Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova. Numarul fermelor se ridica la 13, trei dintre ele – localitatile Ologeni, Brazi si Magureni – fiind inchise. Raman restul de 10, si anume: Blejoi ( efectiv de pasari 83.784), Bucov ( 561.045), Boldesti Scaeni (184.205), Mislea (56.188), Albesti Muru (63.384), Gageni (121.520), Gornet Cuib (17.000), Cornu (1.200), Magurele (37.631) si ferma de fazani a Directiei Silvice (3.000). Din cele precizate de catre purtatorul de cuvant al Comandamentului Antiepizootic Judetean, Nicolae Alecsandri, „pana acum nu s-au inregistrat suspiciuni de gripa la nici una dintre acestea, iar fiecare dintre ele are medici veterinari care monitorizeaza starea de sanatate a pasarilor”. Suflatul in iaurt, in actualul context, este insa destul de justificat…
Gradina Zologica se redeschide !
Inchisa initial, o data cu instaurarea starii de carantina in Ploiesti, pe strada Jupiter, Gradina Zoologica din Parcul „Constantin Stere” va fi redeschisa. Primarul urbei, Emil Calota a precizat ca „lebedele si ratele de-acolo sunt in tarcuri special amenajate, la distanta destul de mare de vizitatori, deci nu reprezinta nici un pericol. In plus, nici nu a fost localizat vreun focar acolo”.
F.T.

Ploiesti – interventii in al 7-lea focar
* Au fost finalizate operatiunile de euthanasiere a pasarilor in patru focare din Ploiesti: Malu Rosu – 740 pasari, Bujorilor – 1020, Cometului – 220 si Gageni + Viisoarei – 400. De ieri s-a dat ordin pentru inceperea lichidarii galinaceelor si dezinfectarea gospodariilor in cel de-al saptelea focar confirmat – Strada Munteniei, zona Dorobantul.
* In focarul Gageni+ Viisoara a fost deschisa o a doua cale de acces, la intersectia strazilor Recoltei cu Gageni.
* Ieri, a fost terminata si dezinfectia finala in focarul de pe Strada Jupiter. Zona va ramane sub supraveghere inca doua saptamani. Va fi permis si accesul controlat al autovehiculelor riveranilor. Pentru restul perimetrelor aflate in carantina, dezinfectia finala va incepe maine.
20 RON gaina ucisa
Directia Agricola Prahova a anuntat ca, incepand de ieri dimineata, va incepe plata despagubirilor pentru proprietarii ale caror pasari au fost euthanasiate. Platile vor incepe din Jupiter, Cometului si Bujorilor, luni urmand sa fie acordate despagubiri in toate celelalte focare. Contravaloarea unei pasari mature va fi de 20 RON.
Masuri drastice impotriva aviarei
Guvernul a modificat de urgenta ordinul care prevedea ca pasarile dintr-un focar cu suspiciune de aviara pot fi sacrificate doar dupa ce testul rapid este confirmat de o a doua analiza de laborator. Comandamentul de lupta impotriva gripei aviare a decis ca pasarile din zonele in care exista suspiciuni sa fie sacrificate inainte de confirmarea testelor rapide. De asemenea, s-a precizat ca vor fi euthanasiate toate exemplarele din intreg perimetrul izolat.
M.B.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorGHID NATURIST