Remediu: tinctura de coada calului
Una dintre cele mai dureroase crize este cea data de pietrele sau nisipul din aparatul urinar. Cand piatra se misca si migreaza din locul unde s-a format, provoaca brusc o durere foarte puternica, numita colica renala. Din nefericire, aceasta poate fi insotita de stare de voma, accelerarea batailor inimii, transpiratie, frisoane.
Calculii renali se formeaza din mai multe cauze, de exemplu, atunci cand in sangele filtrat de rinichi se gasesc in concentratie prea mare unele substante, cum este acidul uric. Cum acesta nu poate fi eliminat in totalitate, uneori se depune pe aparatul urinar si se formeaza calculii. Ei se pot forma si in cazul in care exista o malformatie congenitala a rinichilor sau cand acestia sunt deplasati de la locul lor. In astfel de situatii, urina se elimina mai greu, stationeaza mai mult timp, unele substante din ea se depun si apar calculii. De asemenea, cand calciul nu este asimilat cum trebuie de organism, se elimina in cantitate foarte mare prin rinichi si favorizeaza depunerile. In plus, o dieta prea bogata in proteine mareste riscul de formare a cristalelor de oxalati de calciu, care duc la formarea calculilor. Primul si cel mai important pas, daca vreti sa evitati pietrele la rinichi, este sa consumati cat mai multe lichide. Totusi, unele ape minerale si ceaiul negru nu sunt indicate. Trebuie evitate anumite alimente bogate in oxalati, de pilda spanacul, rosiile, smochinele, nucile si arahidele. Mare grija cata sare consumati, pentru ca sodiul favorizeaza eliminarea calciului pe cale renala, ducand la formarea cristalelor de oxalati de calciu in urina.
Exista plante care ajuta la eliminarea pietrelor. Unul dintre cele mai eficiente remedii este tinctura de coada-calului. Deoarece are efect diuretic, este indicata in litiaza urinara si in infectiile urinare recidivante. Se iau cate 30-50 de picaturi, de 1-3 ori pe zi, diluate in 50 ml apa. Atentie, gravidele si femeile care alapteaza trebuie sa aiba acordul medicului pentru a folosi acest remediu.