Ouale sunt hrana cea mai ieftina si consistenta, insa, proprietatile lor terapeutice nu trebuie ignorate. Oul poate trata cu succes congestia ochilor, diareea sau arsurile, senzatiile de dureri in zona inimii (angor cardiac) la gravide.
Si luate separat, albusul, respectiv galbenusul de ou reprezinta preparate medicinale uimitoare. Iata cateva retete pentru oul intreg:
* Daca doriti sa va imbunatatiti acuitatea si claritatea vederii, folositi 20 oua proaspete, pe care le fierbeti bine, pana devin tari. Apoi, se strivesc, cu tot cu coaja si se pun din nou la fiert impreuna cu 500 g fasole neagra, timp de 2-3 ore, pana cand atat ouale cat si fasolea se inmoaie bine. Se indeparteaza boabele de fasole, se scurg ouale si se depoziteaza intr-un borcan curat cu capac. Se mananca 2-3 astfel de oua, in fiecare zi, pana la atingerea rezultatelor dorite.
* Neurodermita si psoriazisul pot fi tratate cu un preparat din doua oua foarte proaspete care se tin vreme de 7 zile in otet. Apoi, se scurge otetul si se sparg ouale, intr-un vas steril, amestecandu-se pana la omogenizare. Preparatul se va pastra la rece, ferit de lumina. Se unge pielea in locurile afectate, timp de 1-2 minute, de mai multe ori pe zi. Tratamentul nu trebuie intrerupt, deoarece este posibila recidivarea.
* Cantaretii au la indemana o metoda de a-si „unge” si proteja gatul inainte de un concert: se pune la fiert – in apa rece – un ou; in momentul inceperii clocotului, se extrage oul, se face o mica gaura in coaja si se suge pe acolo numai albusul. Aplicand acest procedeu timp de 3-4 luni, se poate inlatura raguseala si inflamatiile faringo-laringiene.
* Un amestec de albus de ou cu vin de orez poate trata arsurile si ulceratiile pielii. Statisticile medicale chineze actuale arata ca albusul de ou, obtinut in conditii foarte sterile, da rezultate excelente in vindecarea arsurilor de gradul I si II pe suprafete de 10-20% din corp, perioada de tratament variind intre 10 si 31 zile.
*Galbenusul de ou poate calma tusea convulsiva la copii, daca este amestecat cu lapte cald. Uleiul extras din el, de asemenea, poate fi un excelent unguent pentru tratarea arsurilor de gradul I si II, producand o senzatie de racorire si nelasand loc pentru cicatrici. Uleiul din galbenus se obtine astfel: se fierb 10 oua pana devin foarte tari; se extrag galbenusurile si se strivesc, se freaca bine. Se pune amestecul intr-o tigaie bine incinsa, pe foc mare, amestecand in continuu pana se innegreste, moment in care se degaja extractul uleios. Se varsa tot continutul tigaii intr-o panza permeabila si se stoarce pentru a se separa uleiul. Acesta este eficient si in tratamentul ulcerului varicos.
* Galbenusul de ou fiert, consumat in cantitati mari, zilnic, poate ajuta pe cei care doresc sa renunte la viciul fumatului.
Pana si coaja oului are virtuti medicinale cunoscute. Cei care sufera de hiper-aciditate gastrica, ulcer gastric si/sau duodenal pot scapa, in scurt timp, daca se bea zilnic cate un pahar de apa calduta in care s-au dizolvat 4g de praf fin de coaja de ou coapta bine in cuptor. In spitalele din China se speculeaza calitatile hemostatice ale prafului din coaja de ou (bine sterilizata). Se obtin rezultate bune in cazul plagilor sangerande sau pierderilor de sange prin voma, tuse sau fecale: se folosesc 6g de praf de coaja de ou cu putina sare si o fiola de vitamina C, care se administreaza timp de 2 pana la 7 zile.
De asemenea, administrarea a cate 3g de astfel de praf, de 3 ori pe zi, poate alunga iritatia alergica a pielii, urticaria, astmul bronsic si mirosul neplacut degajat de cavitatea bucala.