Calin Popescu Tariceanu – prim ministru al Guvernului Romaniei:
„Situatia de pe Dunare putea fi evitata daca nu traia Ceausescu”
– Domnule prim ministru, de ce credeti ca anul acesta inundatiile provocate de Dunare au fost atat de mari?
– Situatia de pe Dunare putea fi evitata daca nu traia Ceausescu. Iar acesta nu este un raspuns in deradere.
– Cum il argumentati?
– In mod paradoxal, spre deosebire de anul trecut – cand inundatiile s-au datorat lipsei lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor – de data aceasta inundatiile au fost generate tocmai de existenta lucrarilor de indiguire a Dunarii!
– Si cum explicati acest paradox?
– Prin faptul ca, prin indiguirea Dunarii, s-au scos din circuitul natural suprafete imense din Lunca Dunarii, in care fluviul se revarsa si care preluau, astfel, rolul digurilor.
– Dar s-a spus ca terenurile redate agriculturii aduc productii, sunt foarte eficiente…
– Pentru digurile facute in anii ’60-’70 – ca sa castigam suprafete arabile, pentru lucrarile facute atunci impotriva naturii, platim acum!
– Si vom ramane in aceasta situatie?
– Nu; Directivele europene prevad renaturarea zonelor albiilor raurilor, astfel ca si in Romania va trebui sa demaram studii si proiecte pentru renaturarea acestor zone. Cu alte cuvinte, va trebui sa redam in circuitul natural fostele balti ale Dunarii, intrucat indiguirile au micsorat portiunile de trecere a apelor care, la debite mari, au crescut, s-au revarsat, au rupt digurile.
– Sa intelegem ca, totusi, atatia ani, am fost predispusi permanent la pericolele de-acum?
– Vreau sa fiu bine inteles; acum, in zona Dunarii, nu am dus lipsa de lucrari de aparare, ci lucrarile au fost excesive si au creat probleme prin modul gresit in care au fost elaborate. Digurile Dunarii nu au fost proiectate sa reziste o perioada indelungata si la debite atat de mari.
– Vreti sa dati vina si pe debite?
– Practic, debitele maxime care au fost atinse acum – de 15.800 mc/sec. – sunt dublul mediei multianuale a lunii aprilie, care este de 7.900 mc/sec. Prin urmare, toate cotele uzuale – de atentie, de pericol, de inundatie – au fost depasite si, chiar daca in anumite locuri digurile au rezistat, perioada mare in care au fost supuse la presiuni si faptul ca s-au imbibat cu apa le-au determinat sa cedeze.
– Ati facut un bilant al distrugerilor?
– Inca nu; dar trebuie sa spun ca autoritatile locale au reactionat extrem de prompt – fie cu diguri suplimentare de aparare, fie, in cazurile cand a fost pericol ca localitatile sa fie inundate, au procedat la evacuarea persoanelor. Obiectivul central al autoritatilor a fost, de fapt, evitarea pierderilor de vieti omenesti si acesta a fost perfect indeplinit.
– Sa intelegem ca prin renaturarea zonelor adiacente raurilor, vor fi stramutate localitatile ?
– Nu. Strategia de care va vorbeam, legata de renaturarea anumitor zone, nu implica stramutarea localitatilor. Renaturarea zonala se poate face cu pastrarea conturului geografic actual al localitatilor, inclusiv prin realizarea unor lucrari de protectie impotriva inundatiilor; prin diguri care sa apere localitatile respective. Oricum, masura renaturarii zonale nu o ia nici premierul, nici Consiliul National pentru Situatii de Urgenta; astfel de decizii strategice se iau in urma unor studii foarte serioase, facute de analisti, cu expertiza tehnica multidisciplinara; si numai pe baza acestora Guvernul poate decide.
A consemnat
Leon CHIRILA