Faptul ca domnii moderni prefera blondele este arhicunoscut, insa nu multi stiu ca cei care s-au bucurat pentru prima oara de gratiile doamnelor cu bucle ca inul au fost barbatii cavernelor… Conform unui nou studiu – preluat de TimesOnline – primele femei cu par blond si ochi albastri au aparut in nordul Europei, la inceputul Epocii de Gheata, in incercarea de a se distinge de rivalele lor, intr-un moment in care competitia pentru sexul opus era una extrem de acerba.
In studiu – realizat de cercetatori din cadrul Universitatii St. Andrews – se precizeaza ca blondele au aparut pentru prima oara in nordul Europei din cauza foametei din urma cu 10.000-11.000 de ani. Pana atunci, oamenii avusesera numai par si ochi negri. Singurele surse de hrana ale omului din acea regiune erau turmele de mamuti, reni, bizoni si cai. Gasirea lor necesita, insa, calatorii lungi si epuizante de vanatoare, care cauzau moartea a numerosi barbati, provocand astfel o crestere a nivelului de supravietuire la femei.
In acest context, parul deschis la culoare, care la inceput reprezenta mutatii rar intalnite, a devenit un instrument de lupta in competitia de perpetuare a speciei.
„Culoarea parului si a ochilor este neobisnuit de diversa in nordul si estul Europei, iar originea lor, intr-o perioada de evolutie foarte scurta, indica un anumit tip de selectie”, a declarat autorul studiului, antropologul Peter Frost. Gena responsabila pentru culoarea parului, MC1R, are cel putin sapte variante in Europa, continentul avand o gama neobisnuit de diversa de nuante ale parului si ochilor. In restul lumii, parul si ochii negri sunt dominante.
Modul in care o asemenea varietate s-a dezvoltat intr-o perioada atat de scurta, intr-o singura parte a lumii, fusese, pana in prezent, un mister. Conform noului studiu, daca schimbarile ar fi avut loc intr-un proces normal de evolutie, acestea ar fi trebuit sa aiba loc in 850.000 de ani. Dar omul modern, care a emigrat din Africa, a ajuns in Europa in urma cu doar 35.000-40.000 de ani. Peter Frost crede ca teoria sa este sprijinita si de studiile anterioare care demonstreaza ca parul blond este un indicator pentru un nivel crescut de estrogen (hormon feminin) la femei. Viitorul blondelor este insa nesigur… Un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii releva ca blondele naturale sunt pe cale de disparitie, procesul urmand a se incheia in cel mult 200 de ani, intrucat in prezent sunt mult prea putini oameni care poarta gena parului blond. Potrivit studiului, ultima persoana cu parul blond se va naste cel mai probabil in Finlanda, in anul 2202.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMONDO SPORT
Articolul următorAsteptata cu munti de aur,