Mii de elevi cu boli cronice sau din familii care traiesc la limita saraciei beneficiaza de bursele sociale acordate de stat, prin intermediul unitatilor de invatamant.
Cuantumul acestora a ramas mai mult decat modest – 120.000 de lei/ luna, dar pentru multi, acesti bani sunt mai mult decat importanti. Putini stiu, insa, ca familiile unora dintre elevi renunta sa mai depuna dosarul in vederea obtinerii bursei sociale, fiindca nu au nici bani pentru a face demersurile cerute de lege. Astfel de cazuri au intalnit, de pilda, profesorii de la scoala din Nicovani, comuna Valea Calugareasca. ” Unii parinti nu au bani pentru a merge la notariat si la administratia financiara sa obtina documente care sa ateste ca nu au venituri. Altii au datorii la impozite, un alt impediment in obtinerea bursei sociale”, ne-a precizat Elena Capatana, invatatoare. In prezent, 33 dintre cei 132 de elevi ai acestei scoli beneficiaza de burse sociale, deoarece fie sunt orfani, fie provin din familii sarace.
La Dumbrava, acest venit il primesc 56 dintre cei peste 235 de elevi ai Scolii ” Nicolae Dinu” . Au existat, insa, si aici, situatii deosebite. ” Familia unuia dintre elevi nu avea bani pentru a intocmi dosarul de bursa. Fiind o situatie speciala, am acceptat sa ne aduca declaratia pe propria raspundere, nelegalizata la notariat. Copiile dupa certifi-catele de nastere ale copiilor, certificatul de casatorie le-am facut la xeroxul din scoala noastra”, ne – a precizat directorul Ana Ispirescu.

A.M.V.