N. Dumitrescu

Pentru prima oară în istoria județului Prahova, la Ploiești vor avea loc o serie de manifestări dedicate Forțelor Navale Române și se va primi vizita oficială a unui reprezentant cu grad de Amiral.
Acest lucru va fi posibil ca urmare a organizării, sub titulatura ”Secretele Mării”, a unor manifestări ce fac parte din programul campaniei de promovare a Forțelor Navale în județul Prahova, perioada 24-29.09.2022, la Palatul Culturii, în Sala Coloanelor și Sala Marii Uniri. Acțiunile sunt realizate la initiațiva Asociației „Suntem România!”, împreună cu Forțele Navale Române, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova și cu suportul Cercului Militar Ploiești (Baza 2 Logistică „Valahia”- Comenduirea Garnizoanei Ploiești) și al Consiliului Județean Prahova. Cu această ocazie, la Palatul Culturii, la standurile expoziționale, vor putea fi văzute: machete de nave militare; obiecte specifice de marină de la bordul fregatelor Forțelor Navale; machete de faruri; hărți de navigație; cărți de specialitate; instrumente de lucru pe hartă; tehnică și echipamente de scufundare; tehnică și armament ale infanteriștilor marini; exponate reprezentative pentru activitatea maritimă și fluvială din Sulina, cu această ocazie fiind organizate și o serie de ateliere interactive, inclusiv de confecționat noduri marinărești. În prima zi a manifestărilor, pe 24 septembrie, vor fi prezentate o expoziție de picturi cu tematică marină şi o colecție de navomodele, dar și de costume navale de epocă. De asemenea, în această zi vor avea loc un mini-spectacol susținut de elevii de la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, dar și o serie de acțiuni pe diferite teme, așa cum este și aceea cu titlul ”Forțele Navale Române, un instrument al Armatei României pentru asigurarea securității pe flancul estic al NATO”, în programul acestei zile fiind incluse și o prezentare de carte, dar și o proiecție de film. Manifestările vor continua și duminică, 25 septembrie, dar și luni, 26 septembrie, cu organizarea de expoziții și proiecția unor filme de promovare a Forțelor Navale Române.
Ziua de marți, 27 septembrie, este considerată, însă, una cu adevărat festivă, când este așteptată primirea unor oficialități ale Forțelor Navale Romane, inclusiv a unui amiral, în această zi putând fi văzute, în cadrul unor expoziții, și machetele unor nave militare, precum nava-școală „Mircea” și fregata „Mărășești”. Acțiunile vor continua și în zilele de 28 și 29 septembrie, când va fi organizat, pentru elevii din Prahova, programul ”Cadet în Forțele navale române”.