Şi licitaţia pentru reabilitarea reţelei termice primare din Ploieşti a fost anulată

V. Stoica

De parcă nu era de ajuns problema CET-ului, care a lăsat Ploieștiul fără apă caldă, Consiliul Județean Prahova mai are o temă nerezolvată! Este vorba despre licitația organizată pentru reabilitarea rețelelor termice aferente SACET Ploiești, care încă nu a fost reluată după ce însăși autoritatea contractantă a anulat-o! Deși, pe la finalul lunii mai, reprezentanții CJ Prahova prezentau cu mare tam-tam proiectul finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, două săptămâni mai târziu, respectiv pe 8 iunie, Consiliul Județean anula licitația!
Ce scrie în anunțul publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice? Parcă avem un deja-vu! Așa cum s-a întâmplat și în cazul studiului de fezabilitate destinat construirii noului spital județean, procedura de achiziție pentru rețeaua termică a fost anulată pe motiv că trebuie modificată documentația licitației. Mai precis, după cum se arată în notificarea de anulare postată în SEAP, ”având în vedere adresa nr. 13149/08.06.2022, primită din partea Direcției Proiecte cu Finanțare Externă prin care se precizează că în perioada de solicitare clarificări au fost primite din partea unor posibili ofertanți o serie de clarificări prin care se solicită modificarea și completarea caietului de sarcini, astfel Autoritatea Contractantă (n.n. – Consiliul Județean) se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca aceasta să conducă la încălcarea principiilor achizițiilor publice, se impune anularea procedurii de atribuire și reluarea acesteia după ce va fi corelată și completată documentația de atribuire”. Din iunie și până ieri, procedura de achiziție nu a fost reluată.
În schimb, licitația pentru serviciile de consultanță în managementul acestui proiect merge șnur. S-au deschis cele două oferte depuse până la termenul limită, iar acum acestea se află în analiză. Contractul, estimat la o valoare fără TVA de 2,36 milioane de lei, urmează să fie parafat – dacă va fi finalizată procedura de achiziție a consultanților – fie cu Geomatica (cu terț EPMC Consulting), fie cu asocierea IFNCons Media – Wise Management Solutions. La consultanță se pare că nu a mai fost greșit caietul de sarcini și nu a mai fost nevoie de rectificări…
După cum se știe, nu numai Primăria Ploiești deține rețeaua de termoficare a Ploieștiului, ci și Consiliul Județean Prahova. Pe lângă CET-ul de la Brazi – care încă nu a fost transferat în proprietatea municipiului Ploiești – Consiliul Județean are în proprietate și rețeaua primară de conducte, care face legătura între Centrala de la Brazi și rețeaua secundară de distribuție a agentului termic în Ploiești (care aparține municipalității).
Pe 26 mai 2022, la Sala Europa a Palatului Administrativ din Ploiești, Consiliul Județean Prahova organiza conferinţa de lansare a proiectului privind reabilitarea rețelelor termice aferente SACET Ploiești, respectiv a unei părți din rețeleaua primară, aflată în administrarea CJ Prahova. În cadrul evenimentului, s-a prezentat obiectivul investiției: ”creșterea eficienței energetice la nivelul sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Ploiești, prin reducerea pierderilor de energie termică rezultate din reabilitarea rețelei primare de termoficare”, prin care ar urma să se reabiliteze ”tronsoanele prioritare” de rețele termice primare, în lungime de 12 km de traseu. Deocamdată, rămâne totul în coadă de pește.