Nicoleta Dumitrescu

La început de iulie, cu adevărat de Cuptor, la propriu, șeful statului a precizat, în cadrul unei întâlniri cu presa, că este – cităm – important să ne pregătim pentru aceste vremuri care sunt, în continuare, complicate.
La ce le este dat românilor să trăiască, în fiecare zi, nu mai era nevoie și de o nouă confirmare, venită chiar și de la Cotroceni. Oricum, din ceea ce a ținut să transmită președintele, legat de problemele cu care se confruntă țara, nici pe departe nu s-a lăsat să se înțeleagă faptul că, poate, or mai veni vremuri mai bune, ba din contră. ”Situația e complexă, criza energetică nu s-a terminat”, a ținut să precizeze Klaus Iohannis, iar românii cu venituri mici știu ce înseamnă asta, nu mai au nevoie de foarte multe explicații pentru că, uitându-se în portofel, știu cam care le este viața și ce îi așteaptă de acum încolo.
Înseamnă o rostogolire continuă a prețurilor, la produsele alimentare și nealimentare, iar căldura sufocantă și seceta creează, deja, alt rând de probleme. Prin urmare, la orizont nu se întrevăd vremuri prea bune, în ciuda faptului că, marți, tot șeful statului a precizat că nu va accepta ”un nou experiment de austeritate”. Adică o austeritate pe modelul anilor 2009-2011, când și România s-a confruntat cu criza economică, soluția adoptată fiind tăierea salariilor la cei care lucrau la stat și celelalte tăieri care au fost aplicate atunci.
Oricum, privind în urmă și făcând o comparație cu vremurile de astăzi, cei care lucrează la stat nu se mai pot jeli că nu au lefuri bune, ba din contră, bugetarii fiind privilegiații privilegiaților la acest capitol, bașca faptul că mai au parte și de tot soiul de sporuri și sporulețe, inclusiv de tichete de vacanță!
”Aceste crize nu au fost generate de noi, ci de alții. Trebuie să avem răbdare și Guvernul să ia măsurile cele mai înțelepte, să sprijine populația vulnerabilă”, a mai transmis președintele. Problema este că românii au tot avut răbdare, de vreo 30 de ani încoace, în speranța că promisiunile de a trăi bine, așa cum s-a tot spus în campaniile electorale, vor deveni cu adevărat o certitudine. Numai că, așa cum s-a văzut, a trăi bine a devenit un termen pe care și l-au însușit, în nume propriu, politicienii, adică tot cei care le promiseseră românilor, la modul general, că viața lor se va schimba în bine.
Or, s-a văitat, până acum, vreun politician că nu-i mai merge bine? Că nu-i mai ajung banii din cauza faptului că s-au scumpit gazele și lumina, ori că un litru de ulei a sărit de 12 lei? Absolut niciunul! Politicienii se vaită, mai degrabă, de faptul că nu sunt înțeleși de propriii lor colegi și parteneri de putere, că nu se mai regăsesc în propriul partid! Acestea sunt cele mai mari dureri ale lor, în momentul de față, dovadă că multe dintre promisiunile lor, trecute și asumate în programele electorale, au rămas simple vorbe și desene pe hârtie, reactivate, însă, în fiecare campanie electorală!