Violeta Stoica

Slujba sfințirii noii catapetesme a celui mai vechi lăcaș de cult din Ploiești – Biserica Domnească, ctitorită de domnitorul Matei Basarab în urmă cu 382 de ani – a adunat laolaltă sute de credincioși din Ploiești, dar și din alte localități ale județului Prahova.

O zi de o mare însemnătate pentru reprezentanții bisericii, dar și pentru enoriașii Parohiei Bisericii Domnești cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel și hramul Sf. Cuvios Serafim de Sarov (al cărei preot paroh este Ioan Augustin Pîrlea), pentru că atât slujba de sfințire a catapetesmei, cât și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în mijlocul unui ales sobor de preoți și diaconi.


„Orice proiect care este făcut pentru împodobirea casei lui Dumnezeu este un semn de mărturisire, este o faptă care vorbește despre dragostea noastră. De ce credeți că marii voievozi, cum a fost Matei Basarab, ctitorul acestei biserici, a zidit un lăcaș de închinare Domnului? Pentru că era mărturisitor, cum au fost și alți domni. Acestea sunt forme ale mărturisirii. Când înnoim o biserică având o vechime de 382 de ani, suntem și noi mărturisitori. Suntem continuatori ai tradiției și ai istoriei sfinte. O istorie care ne oferă demnitate și bucurie, și pe care trebuie să o menținem cu orice preț. (…) Se cuvine să aducem cuvinte de mulțumire celor care au organizat această slujbă, această Sfântă Liturghie și să vă transmit binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel”, le-a spus celor prezenți Preasfințitul Timotei Prahoveanul.
De altfel, drept recunoaștere a meritelor sale, preotul paroh Ioan Augustin Pîrlea a primit ordinul bisericesc „Sanctus Stephanus Magnus”, pentru activitatea remarcabilă în apărarea și promovarea valorilor creștine și în slujirea Bisericii Ortodoxe.