Violeta Stoica

Mii de parcele de teren de pe teritoriul județului Prahova vor fi expropriate pe raza localităților aflate pe coridorul viitoarei autostrăzi Ploiești-Buzău.
Sunt 2.566 de terenuri în lista cuprinzând imobilele proprietate privată supuse exproprierii care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Ploiești – Buzău”, aflate pe raza localităților Râfov, Dumbrava, Drăgănești, Albești-Paleologu, Tomșani, Colceag, Baba Ana, din județul Prahova, în documentul respectiv fiind enumerați și proprietarii sau deținătorii acestora, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor.
Cele mai multe dintre terenurile ce se află pe coridorul supus exproprierii se află în comuna Dumbrava (mai mult de 800 de terenuri extravilane, de diferite dimensiuni), aflată la începutul tronsonului din județul Prahova, unde vor apărea bretelele de legătură cu autostrada A3 București-Ploiești.
Potrivit anexei la Hotărârea Guvernului României, toate cele 2.566 de terenuri, reprezentând 5,34 milioane de metri pătrați, au fost evaluate la 6,43 milioane de lei, adică pentru un metru pătrat de teren deținut de persoane fizice și juridice din comunele menționate mai sus statul va plăti puțin peste un leu!
Este de presupus că majoritatea proprietarilor vor da statul în judecată pentru a obține sume mai mari, dat fiind prețul extrem de redus pe care l-a propus statul drept despăgubiri.
Însă cine va obține cele mai mari despăgubiri?

Spre deosebire de autostrada București-Ploiești, unde cele mai mari despăgubiri au fost obținute de către persoane fizice, multe dintre acestea în urma câștigării proceselor intentate împotriva Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (actuala Companie Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), două unități administrativ-teritoriale sunt în vârful listei. Este vorba despre comuna Baba Ana, care apare în documentul guvernamental cu o sumă totală de peste 160.000 de lei drept despăgubiri pentru terenurile din domeniul privat al localității aflate pe coridorul autostrăzii Ploiești-Buzău.
Pe locul al doilea se află comuna Dumbrava, care, la rândul său, ar urma să primească drept despăgubire pentru ocuparea terenurilor private ale localității o sumă totală de peste 126.000 de lei.
În top se regăsesc și trei parohii, care dețin terenuri în Baba Ana și în Albești Paleologu. Astfel, Parohia Baba Ana va primi 53.095 de lei pentru un teren de 42.750 de metri pătrați de pe raza comunei Baba Ana, Parohia Cioceni ar urma să primească în cont 40.247 de lei pentru un teren de 32.405 metri pătrați și Parohia Sălciile, care ar trebui să primească pentru un teren de 41.425 de metri pătrați suma de 51.449 de lei.
Interesant este că în listă există și sume importante care nu se cunoaște unde vor ajunge, pentru că nu au fost identificați proprietarii. Un exemplu este în comuna Dumbrava, unde suma de 53.339 de lei, pregătită pentru exproprierea unui teren de 45.031 de metri pătrați, nu se știe cui va fi atribuită.
La polul opus se află și cea mai mică despăgubire, tot la Dumbrava, unde un proprietar ar urma să primească 2,37 lei, pentru o bucățică de 2 metri pătrați de teren, aflată și ea pe traseul autostrăzii.

Lista de despăgubiri este gata, dar licitaţia pentru lucrări – nu

Interesant este, pe de altă parte, și că s-a amânat data depunerii și deschiderii ofertelor destinate construirii autostrăzii Ploiești-Brașov, pe toate cele trei loturi în care a fost împărțit traseul: Dumbrava-Mizil, Mizil-Pietroasele și Pietroasele-Buzău.
Din cauza nenumăratelor solicitări de clarificare a prevederilor caietelor de sarcini elaborate de CNAIR, deschiderea ofertelor a fost amânată din 4 august pentru 24 august.