Primele meciuri din 2021 din Liga 2 s-au disputat deja, echipa Petrolul fiind ”martoră” la partidele care au început de joia trecută până ieri, în timp ce galben-albaștrii vor juca de-abia mâine, duelul Petrolul – Metaloglobus fiind cel care va ”închide” etapa a 16-a.
În primele jocuri oficiale din acest an, ASU Poli Timișoara a învins pe SCM Gloria Buzău, iar U Cluj s-a impus în deplasare, în derby-ul cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ambele partide fiind unele cu implicații majore în lupta pentru play-off.
Practic, cu eșecul de la Timișoara, Buzăul pare să se fi depărtat decisiv de primele șase locuri, în timp ce, prin victoria de la Târgu Jiu, U. Cluj a realizat un pas important spre primele șase poziții, orice alt rezultat decât victoria pentru elevii lui Costel Enache în meciurile rămase de jucat din sezonul regular putând compromite accesul în play-off! Și, fără a ”presimți” ceva în acest sens, s-ar putea ca, totuși, bătălia finală, pentru ardeleni, să se dea chiar în ultima etapă, la Cluj, unde Universitatea va primi replica Petrolului… Dar, mai este până atunci, să nu anticipăm!

Timişoara a urcat pe locul 2 după victoria cu Buzău

”Masa verde” care poate schimba calculele

Va fi însă extrem de important ce se va întâmpla cu restanța ”nejudecată” nici acum, dintre U. Cluj și Farul Constanța, pentru că, într-un fel sau altul, cineva tot va lua puncte! Normal, respectând ”algoritmul regulamentar” folosit în alte cazuri, gruparea Farul va fi cea care are șanse mari să adune încă trei puncte în ierarhie, situație care ar duce echipa lui Ianis Zicu la punctaj de play-off, la acest moment.
Dacă se va găsi însă o ”soluție” pentru a se justifica regulamentar reprogramarea acestui meci, pentru că Universitatea Cluj chiar pare că este pe traseul unor ”conexiuni interesante” în… tribunele oficiale, printre oamenii cu fular la gât și cei din birourile Federației, atunci, Clujul va avea o șansă în plus la primele șase, tergiversarea tipic românească a unei decizii în acest sens dovedind, încă o dată, slăbiciunile sistemului care este reprezentat de fotbalul nostru. De două luni prin comisii, cazul U. Cluj – Farul nu are încă un verdict! Se tot amână judecarea, deși, să fim serioși, nu mai pot apărea elemente noi, regulamentul este unul singur, hârtiile pe care cluburile le pot oferi cu privire la situația pandemică existentă la momentele noiembrie – decembrie 2020 (mai întâi nu s-a jucat din cauza infectărilor de la Universitatea, apoi, din cauza celor de la Farul) nu mai pot fi acum ”updatate”… Deși totul pare atât de clar, rămâne un mare semn de întrebare de ce FRF-ul, prin comisiile sale, nu ia o decizie care să dea „impresia” tuturor celorlalte participante că nu se urmărește altceva decât echitatea sportivă, fair-play-ul etc. Aceste cuvinte ”ne doare”, parcă…

Atenţie la Miercurea Ciuc!

Revenind la meciurile primei etape din 2021, intră ”în joc” și proiectul celor de la Miercurea Ciuc, care anunță investiții venite pe ”filiera ungară”, de milioane de euro, Csikszereda învingând cu 2-0 pe Reșița, rezultat care duce echipa ”ciucanilor” în prima treime. Echipă care a făcut cantonament în iarnă, în Turcia, alături de Metaloglobus – viitoarea adversară a găzarilor, acestea fiind singurele două echipe care au mers în Antalya în acest an pentru pregătirea centralizată.
Că ”se poate întâmpla orice” în Liga a II-a și trebuie atenție maximă la fiecare meci, o dovedește și pățania Rapidului, de ieri, când giuleștenii au avut 2-0 cu Ripensia – una dintre echipele modeste ale seriei, dar s-au văzut egalați la ultima fază a meciului, pierzând puncte imense în lupta pentru play-off. De altfel, rezultatele de egalitate ale partidelor Călărași – Farul și Rapid – Ripensia se poate spune că au fost mai mult decât favorabile Petrolului!

Viorel Moldovan încearcă un nou restart după un 2020 modest faţă de pretenţii

Fără însă a ne mai uita în ”grădina altora”, orice alte calcule cu privire la situația în clasament și lupta pentru promovare, pentru Petrolul se fac cu o singură variantă : victorie cu Metaloglobus, apoi, imediat, victorie la Pandurii Târgu Jiu, pentru că a treia partidă din 2021, cea cu Turris Măgurele, nu se va juca și nici nu va aduce ceva în clasament. Doar cu șase puncte din șase se mai pot face calcule pentru ultimele trei etape, situația aceasta de ”joacă având sabia deasupra capului” fiind una la care s-a ajuns din cauza sincopelor incredibile din 2020. Gândiți-vă unde era Petrolul cu câteva puncte în plus, irosite la meciurile cu Gloria Buzău, Călărași, Farul, Slatina, Aerostar (ca să vorbim doar despre cinci partide ”acasă” considerate … accesibile)!

Rezultatele şi programul etapei a 16-a:
18.02.2021, ora 15:00
ACS ASU Politehnica Timişoara – SCM Gloria Buzău 2-0 (0-0)
Ioan Mera (60), Dorin Codrea (68)
18.02.2021, ora 17:00
ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu – AS FC Universitatea Cluj 1-2 (0-1)
Daniel Paraschiv (77) / Sérgio Ribeiro (20, 75 – pen.)
20.02.2021, ora 11:00
Csikszereda Miercurea Ciuc – CS Muncitoresc Reșiţa 1-1 (0-0)
Alin Ţegle (78) / Rassambek Akhmatov (55)
CSM Slatina – CS Mioveni 0-1 (0-0)
Ionuţ Rădescu (82)
*Meci întrerupt sâmbătă, în minutul 16, din cauza ninsorii, reluat duminică de la ora 13:00
ACS Fotbal Comuna Recea – CS Concordia Chiajna 0-0
CS Aerostar Bacău – AFC Unirea 04 Slobozia 0-2 (0-1)
Florinel Ibrian (45+1), Sory Diarra (77)
20.02.2021, ora 12:30
AFC Dunărea 2005 Călăraşi – AFC Farul Constanţa 1-1 (0-1)
Saifeddine Alami (54) / Antonio Cruceru (44 – pen.)
21.12.2021, ora 11:00
Fotbal Club Rapid – AFC Ripensia Timișoara 2-2 (1-0)
Amir Jorza (45+2), Cătălin Hlistei (61 penalty) / Alexandru Piftor (65), Andrei Macrițchi (90+3)
23.02.2021, ora 19:00
FC Petrolul Ploieşti – FC Metaloglobus Bucureşti