V. Stoica

Consiliul Județean Prahova pregătește în prezent documentația pentru realizarea obiectivului de investiție „Înlocuire arzătoare cu NOx redus la cazanul nr. 5, CET Brazi” prin Programul Termoficare, finanțat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și cofinanțat de autoritatea județeană.
După ce Veolia Energie Prahova a predat Consiliului Județean Prahova Studiul de Fezabilitate „Înlocuire arzătoare cu NOx redus la cazanul nr. 5, CET Brazi”, precum și devizul general actualizat, consilierii județeni au aprobat documentația și indicatorii tehnico-economici ai investiției destinate îmbunătățirii condițiilor de protecție a mediului la Centrala de la Brazi.
Obiectivele preconizate a fi atinse prin realizarea investiției se fundamentează pe reglementările impuse de legislația de mediu, astfel încât emisiile de substanțe poluante la cazanul nr. 5 CET Brazi, rezultate din evacuarea gazelor de ardere din instalația de ardere, trebuie să respecte valorile limită măsurate la evacuarea la coș. Practic, prin realizarea investiției se urmărește înlocuirea celor 12 arzătoare existente cu 12 arzătoare noi, în construcție cu NOx redus la funcționarea pe gaze naturale, amplasate pe 3 niveluri – câte 4 pe nivel – în cutiile de aer existente (4 cutii verticale), plus alte lucrări destinate reducerilor de noxe. În plus, dacă va fi cazul, se vor modifica deschiderile în cutiile de aer pentru amplasarea noilor arzătoare cu NOx redus pe gaz natural.
Valoarea totală a investiției este de circa 12 milioane de lei, cu fonduri provenite din bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Prahova.