F. T.

Pe toţi vitezomanii, pe cei care se urcă băuţi la volan care circulă pe şoselele din Prahova de parcă ar fi tarlalele lor, îi vom numi, generic, „Inconştienții şoselelor”. Scriem, aşadar, despre cei care omoară cu zile oameni nevinovaţi sau îi bagă în spital. Inconştienţii care se urcă băuţi la volan, care calcă pedala de acceleraţie până la podea, care circulă fără a avea permis, care au permisul suspendat şi aşa mai departe. Şi ne întrebăm, şi ne vom mai întreba: „Cum de vă mai mai rabdă asfaltul?”
Da, scriem, fiindcă nu este normal ca o femeie, de numai 40 de ani, pieton, să fie omorâtă – este drept, din greşeală – cum s-a întâmplat zilele trecute. Şi nu, nu ne încălzeşte cu nimic faptul că poliţia deschide dosar penal pentru ucidere sau vătămare din culpă. Iar dacă este să avem noroc că scăpăm cu viaţă, este şi datorită filtrelor rutiere, din ce în ce mai dese, instituite de poliţia prahoveană, potolind astfel avântul „Inconştienților şoselelor” – denumire care-i înglobează, repetăm, pe toţi cei care sunt o apă şi-un asfalt: vitezomani, alcoolişti, recidivişti într-ale condusului fără permis etc.

„În dimineaţa zilei de 3 iunie, poliţiştii au oprit pe raza localităţii Vălenii de Munte un autovehicul condus de un bărbat din localitare. (…) În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,48 mg/l în aerul pur expirat. Bărbatului i-a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. O situaţie similară a fost constatată pe raza localităţii Măneciu (în aceaşi zi – n.n.), un bărbat fiind depistat conducând sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,74 mg/l în aerul pur expirat. Şi în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”. Acestea sunt două exemple luate dintr-un comunicat de presă al IPJ Prahova, fiiaccident3ndcă…
Fiindcă, doar cu o zi mai înainte, 2 iunie, în Ploieşti a fost tras pe dreapta un autoturism condus de un şofer care, spun oamenii legii, „avea permisul de conducere suspendat”. Şi în acest caz, evident, a fost întocmit dosar penal. Băgăm în marşarier… Adică dăm timpul un pic înapoi. Dar nu mai specificăm nicio dată, fiindcă astfel de lucruri se întâlnesc zi de zi.
În Breaza, a fost prins un şofer care avea o alcoolemie de 0, 96 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost condus la spital, pentru prelevarea de mostre biologice. Nu lipsește, nici în cazul lui, dosarul penal de rigoare.
În aceeaşi zi – despre acest caz am mai amintit – un tânăr de 17 ani a fost prins în Târgşorul Vechi şi conducând un autoturism care nu-i aparţinea, şi fără permis, şi cu alcoolemie. Mai e ceva de comentat? Nu prea!
Pentru a doua oară schimbăm maneta de viteză tot la poziţia „Marşarier” şi ajungem astfel accident1la sus-amintitele filtre instituite, cum aminteam, din ce în ce mai des de către poliţia prahoveană. Spicuim din ultimul comunicat: „Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Prahova, împreună cu colegi din cadrul Birourilor Rutiere Ploieşti şi Câmpina şi ai Secţiei Rurale Floreşti au acţionat pentru prevenirea şi, implicit, sancţionarea celor care nu respectă normele rutiere. În acest context, oamenii legii au acționat inclusiv cu aparatura de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, pentru reducerea victimizării prin accidente rutiere produse pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de trafic rutier și totodată pentru crearea unui climat rutier mai sigur, prin disciplinarea participanţilor la trafic. Au fost verificate 111 autovehicule, iar pentru abaterile constatate au fost aplicate 227 de sancţiuni (aici sunt incluse şi unele amenzi date unor biciclişti și pietoni), dintre care 140 pentru încălcarea limitei legale de viteză. Valoarea sancţiunilor depăşeşte 80. 000 de lei.accident2Totodată, au fost reţinute şi 10 permise de conducere şi trei certificate de înmatriculare”.
Nu am amintit, este adevărat, despre numărul răniţilor grav şi al deceselor de la începutul anului şi până în prezent, din același motiv, al accidentelor de pe șosele. O vom face cât de curând.
Nu am scris încă nici câţi şoferi au ”călcat pe bec” în ultimele zile. Vom face și acest lucru.
Vom scrie, probabil, despre zecile de şoferi care au comis diverse abateri. Zeci de şoferi reuniţi sub un singur nume: „Inconştienții şoselelor!”.
Sursa foto: arhivă