Președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, face eforturi pentru ca în județ să ajungă echipamentul de plasmafereză, salvator de vieți

Violeta Stoica

La nivel național se vorbește de circa trei săptămâni despre un tratament împotriva noului coronavirus care a dat rezultate în multe state din lume, inclusiv în cazurile foarte grave – transfuzia de plasmă cu anticorpi de la pacienții vindecați de Covid-19. Autoritățile din județul Prahova fac eforturi pentru a ajuta medicii să lupte împotriva infecțiilor cu SARS Cov-2, prin achizițiile de echipamente sau prin solicitarea de ajutor din partea firmelor care donează aparatura medicală ce poate fi folosită cu succes în tratamentul bolnavilor confirmați cu coronavirus.
Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, a luat legătura cu firma care a donat echipamente medicale Ministerului Sănătății, în speranța că pacienții din Prahova vor putea beneficia de tratamentul cu plasma provenită de la persoanele vindecate de Covid-19 care au dezvoltat anticorpi pentru acest virus.
Cazurile critice ale oamenilor care ajung la secțiile de Terapie Intensivă ridică în întreaga țară cele mai mari probleme medicale. În Prahova, din păcate, chiar în a doua zi de Paști, un bărbat de 76 de ani, infectat cu Covid-19, a decedat după ce s-a aflat câteva zile pe patul de Terapie Intensivă din Spitalul Municipal Câmpina, unitate medicală suport pentru pacienții cu coronavirus.
Un echipament medical destinat plasmaferezei poate fi șansa pacienților în stare gravă, care sunt menținuți în viață doar cu ajutorul aparatelor, în secțiile în care diferența dintre viață și moarte o face aparatura.

Este evident că noul coronavirus a pus pe jar întreaga comunitate medicală, pentru că nimeni nu cunoaște exact care este evoluția pandemiei din cauza căreia și-au pierdut viața și sute de români. În Prahova, capacitatea de testare a probelor prelevate de la persoanele Bogdan Toadercu suspiciune de Covid-19 este bună, după ce a început testarea cu cele două aparate de diagnosticare prin tehnica Real-TimePCR – unul la Spitalul Județean și al doilea – la Unitatea de Primiri Urgențe.
Însă, dincolo de diagnosticare, este nevoie și de tratarea pacienților depistați pozitiv în urma testării cu coronavirus, fiind foarte importantă utilizarea aparatelor medicale de ultimă generație, cum sunt cele pentru plasmafereză. Cum și în Prahova există bolnavi care s-au vindecat în urma tratamentelor administrate în spital, posibilitatea folosirii anticorpilor acestora (exclusiv cu acordul persoanelor respective) pentru salvarea de vieți este una dintre variantele abordate, similară celei utilizată în mai multe state lovite de coronavirus.
“În contextul numeroaselor probleme generate de extinderea epidemiei de coronavirus în România, ne-am adresat societății care a semnat un protocol de colaborare la nivel național cu Ministerul Sănătății, pentru a ne fi furnizate în județul Prahova, sub formă de donație, un echipament de plasmafereză și kiturile de colectare aferente. Acest tratament experimental, folosit în majoritatea statelor afectate de Covid-19, le poate salva viețile pacienților aflați în stare critică, intubați, cu forme severe de pneumonie virală cauzată de Covid-19. Sperăm ca apelul nostru să aibă cât mai curând un rezultat favorabil, astfel încât în Prahova să reducem cât mai mult apariția cazurilor de deces cauzate de acest nou coronavirus”, a declarat președintele CJ Prahova, Bogdan Toader.

Transfuziile cu anticorpi, o posibilă soluție

În data de 16 februarie 2020, autoritățile chineze au aprobat utilizarea experimentală, în scop terapeutic, a plasmei hiperimune recoltate de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), pentru tratamentul pacienților critici infectați cu virusul SARS COV-2. O lună mai târziu, Administrația pentru Medicamente și Alimentație a Statelor Unite (US Food & Drug Administration) a autorizat utilizarea experimentală, în scop terapeutic, a plasmei hiperimune, recoltate de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare, precum și pentru tratamentul pacienților critici, intubați, cu forme severe de pneumonie virală COVID-19. Și autoritățile sanitare naționale din Italia, Spania, Germania, Olanda, Canada, Marea Britanie, Israel, Japonia, Coreea de Sud sau Iran au autorizat utilizarea plasmei hiperimune, recoltate de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți). Pe 25 martie, și Directoratul General pentru Sănătate și Siguranța Alimentară din cadrul Comisiei Europene a adoptat o notă prin care plasma umană este inclusă pe lista produselor esențiale, pentru care trebuie garantată libera circulație în statele europene, în vederea asigurării accesului tuturor pacienților la terapiile cu plasmă umană și medicamente derivate.
În România, la finalul lunii martie, Ministerul Sănătății și Besmax Pharma Distribution au semnat un protocol de donație, prin care această firmă contribuie la lupta împotriva coronavirus cu ajutorul echipamentelor de plasmafereză și a kiturilor aferente acestora.

Ieri, de la București erau confirmate 54 de cazuri în Prahova, din județ – 49!

Potrivit datelor oficiale, furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în județul Prahova erau ieri 54 de cazuri confirmate de coronavirus. Se menține însă problema (in)exactității raportărilor efectuate la numărul de cazuri confirmate, pentru că – deși de la Grupul de Comunicare Strategică, pentru Prahova se înregistraseră oficial 54 de îmbolnăviri cu coronavirus – sursele de la nivelul județului precizau că este vorba, de fapt, despre 49 de cazuri confirmate de la debutul epidemiei și până în prezent. Iar dintre acestea, 21 de pacienți au fost deja vindecați și externați din spital.
La raportarea de ieri de la ora 13.00, în Prahova nu se mai raportase niciun caz nou de deces, în afara celui din a doua zi de Paști, la un pacient de 76 de ani, internat la Spitalul Municipal Câmpina, unitate de suport Covid-19.