George Marin

Pugilistul ploieștean George Dumitrescu (CSM Ploiești – antrenori Titi Tudor și Adrian Pârlogea) și-a păstrat titlul de Campion Național al categoriei 63 de kilograme la recent încheiatele Campionate Naționale de Box desfășurate în sala de atletism Grădinari din Iași. Din start trebuie spus că participarea a fost și mai redusă decât anul trecut, doar 57 de boxeri urcând treptele ringului ieșean pentru a cuceri medaliile de campion ale celor opt categorii de greutate, și că au lipsit cu desăvârșire centre de box fără de care altădată era de neconceput disputarea unei competiții naționale; Brăila, Galați, Timișoara, Arad sau Brașov.
În finala disputată sâmbătă după amiază, George Dumitrescu a condus ostilitățile în ring din primul și până în ultimul minut al luptei cu băcăuanul Vasile Suciu. În niciun moment nu s-a pus problema învingătorului în această dispută, care a consfințit supremația pugilistului ploieștean la categoria sa de greutate, în ultimii doi ani. De altfel, și în celelalte două dispute câștigate pentru accederea în finală, George Dumitrescu a luptat foarte bine, nelăsând vreo șansă oponenților.
„George Dumitrescu a fost în mare formă și și-a dominat adversarii fără drept de apel. A demonstrat tuturor că titlul de campion i se cuvine și nimeni nu poate contesta acest lucru. El va urma programul de pregătire pentru participarea la turneul de calificare pentru Jocurile Olimpice din acest an. Turneul, primul din cele două, va fi la Londra începând cu 23 martie. După evoluțiile sale din ultima vreme putem spera la o surpriză plăcută, aceasta însemnând calificarea pentru Tokyo” – a declarat antrenorul emerit Titi Tudor „Prosop” pentru ziarul Prahova.
Celălalt boxer prahovean prezent în lupta pentru titlul de campion al României, Gabriel Șchiopu (CS Petrolul Ploiești – antrenori Ion Moroiță, Leontin Sandu și Ovidiu Dragomir) a pierdut disputa finală a categoriei 52 de kilograme, după ce în semifinală făcuse un meci bun, câștigând clar. Deși a avut o evoluție bună în primul rund al finalei, surpriza neplăcută s-a produs în rundul secund, când arbitrul de ring i-a declarat abandonul. El a fost învins, ca și în finala de anul trecut, de hunedoreanul Cosmin Gârleanu. De remarcat că, în cazul ambilor boxeri ploieșteni, s-au reeditat finalele de anul trecut, chiar și rezultatele fiind aceleași.
Legat de turneul pre-olimpic de la Londra, prin declarația făcută de președintele Vasile Câtea într-un interviu acordat vineri ziarului on-line Prosport, Federația Română de Box a anunțat că vom avea câte un reprezentant la fiecare categorie. Așadar, Ploieștiul va fi reprezentat doar de un singur boxer: George Dumitrescu. Pentru al doilea – și ne referim la Gabriel Șchiopu, care reprezentase România la recentele Campionate Mondiale – ar fi fost din start mai greu să fie prezent dacă stăm să judecăm după cele spuse de Vasile Câtea în același interviu publicat în ziua semifinalelor Campionatului Național recent încheiat: „… la băieți avem un reprezentant la fiecare categorie de greutate. Dintre cei galonați, cu rezultate, i-aș putea numi pe Cosmin Gârleanu, la 52 de kilograme. Mai e Robert Jitaru la 57 kg, pană, care chiar acum e la un turneu internațional la Budapesta și nu participă la naționale. S-a dus acolo ca să aibă competiție, pentru că în țară nu are cu cine”. În justiție, această declarație care, citită „printre rânduri”, îl declară campion pe Gârleanu, este un exemplu clar de antepronunțare. Și, apropo de Jitaru, în turneul „Memorialul Istvan Bocskai” (n.n. de la Debrecen, nu de la Budapesta, cum a spus Vasile Câtea), el s-a oprit în sferturile de finală, după ce l-a învins prin abandon în rundul al treilea pe ungurul Laszlo Bernath și a fost învins clar (decizie 0-5) de francezul Samuel Kistohurry. Iată că nu avem adversari acasă, dar în afara țării se mai găsesc! Oricum, le urăm succes tutror românilor, și în special lui George Dumitrescu, care vor participa la turneul londonez, pentru că, indiferent de disputele și parti-pris – urile interne, ei reprezintă România.

Lista Campionilor Naționali pentru anul 2020

52 kg. Cosmin Gârleanu (Hunedoara); 57 kg. Robert Lambă (Iași); 63 kg. George Dumitrescu (Ploiești); 69 kg. Eric Tudor (Bacău); 75 kg. Dumitru Vicol (Bacău); 81 kg. Andrei Arădoaie (Dinamo București); 91 kg. Cristian Filip (Dinamo București); +91 kg. Ștefan Lătescu (Iași).

Rezultatele ploieștenilor:

52 kg.: Gabriel Șchiopu b.p. (n.n. învinge la puncte) pe Romeo Buhuș (Zărnești) – în semifinală; pierde RSC 2 (n.n. în runda 2- meci oprit de arbitru) în fața lui Cosmin Gârleanu (Hunedoara) – în finală.
63 kg.: George Dumitrescu b.p. Eduard Panait (Pitești) – în sferturi de finală; b.p. Norbert Cojocaru (Cluj) – în semifinală; b.p. Vasile Suciu (Bacău) – în finală.