F. T.

Statisticile – nu spunem o noutate – sunt întotdeauna seci. Adică, scrii, de exemplu, că poliția a găsit, în colaborare cu angajați ai Direcției Silvice Prahova în curțile unor indivizi din Posești, Drajna și Cerașu, 30 de metri de metri cubi material lemnos furat, te miri, zici “ Vai, cât jaf este în pădurile românești!” și cam atât. Cam atât, fiindcă nu e nimic nou pe frontul verde de sud-estul țării. Unii cu furatul, alții – cu prinsul acestora.
Statisticile sunt, într-adevăr, seci, dar pot arăta și altceva. Anume, faptul că, începând cu anul 2004, trendul furturilor de material lemnos la nivelul județului, este în scădere. Iar ca “bonus”, suprafața regenerată naturală sau artificială regenerată este în creștere. Ceea ce, să recunoaștem, nu-i la îndemâna oricărei Direcții Silvice. După cum, nu-i la îndemâna oricărei Direcții Silvice să ofere, cu titlu gratuit, din pepiniera proprie, 40.000 de puieți, în valoare de aproape 85 mii de lei.

În primele trei luni ale acestui an, angajații Direcției Silvice Prahova, împreună cu ai Jandarmeriei și ai Poliției, au depistat 29 de infarcțiuni, fiind întocmite tot atâtea dosare penale, după cum ne-a precizat inginerul Ioan Domșa.
La capitolul “contravenții”, conform interlocutorului nostru, tot în intervalul 1 ianuarie – 31 martie a.c., au fost constatate 130 de astfel de fapte, amenzile date însumând 211 mii de lei.

amenzi - hoti lemneCum scriam mai sus, cifrele sunt seci, dar reflectă o atitudine, dacă vreți, a celor care și-au ales ca meserie întreținerea, protecția și paza pădurilor prahovene. Iar acest lucru se face, nu de puține ori, prin ore suplimenatre, prin stat la pândă, prin alte metode, cum ar fi… Ei bine, nu le spunem pe toate, ca să nu dăm idei hoților…
Da, cifrele sunt seci. Iată alt exemplu în acest sens: Tot în primul trimetru al acestui an, pe linia acțiunilor de control privind circulația materialului lemnos au fost efectuate de către angajații Direcției Silvice, împreună cu cei ai Poliției și ai Jandarmeriei – aproximativ 1.500 de acțiuni.
Ei, și ?, ar putea întreba unii.
Ei, bine, răspundem noi, în urma respectivelor controale au fost confiscați aproape 90 de metri cubi de lemn. În plus, au fost constatate 12 contravenții, amenzile date fiind în sumă de aproape 44. 000 de lei.
La nivel național, tot în primul trimestru al anului curent, în urma acțiunilor derulate de către personalul silvic împreună cu Poliția și Jandarmeria, au fost constatate 551 de infracțiuni la regimul silvic, fapte pentru care sunt cercetate penal 509 persoane. Au fost aplicate peste 5.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 10 milioane de lei, în conformitate cu Legea nr. 171/2010.
Da, cifrele sunt seci, însă pădurea este verde. Da, cifrele nu spun nimic, dar ascund în spatele lor preocuparea față de pădure.
Restul este jelanie gen „Vai, dispar pădurile românești!”.
Nu dispar !