Petre Apostol

Direcţia Județeană pentru Sport și Tineret Prahova, Asociația Județeană de Șah Prahova și Clubul Sportiv Universitar Ploiești au organizat, la Hotel Central Ploiești, Festivalul Internațional de Șah Memorial „Paul Diaconescu” – Cupa „Hotel Central”. În cadrul evenimentului, care a adus la Ploieşti pe unii dintre cei mai valoroşi sportivi ai ţării, s-a desfăşurat un concurs de şah rapid, la care au participat 206 sportivi, şi o întrecere de dezlegări de studii şi de probleme, la care au luat parte 74 de sportivi.sah b
Competiţia de şah rapid a fost împărţită în două categorii, pentru seniori şi pentru copii cu vârste până la 14 ani. Directorul de turneu a fost Constantin Țurlea (preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Prahova), iar brigada de arbitri a fost formată din arbitrii internaționali Radu Cătălin Chirilă și Dinu Nicula, și arbitrii FIDE Dariana Didiliuc și Delia Duca Iliescu, ajutați de Dragoș Catereniuc și Andrada Popa.
La concursul de seniori au luat startul 92 de sportivi, dintre care patru mari maeştri componenți ai lotului olimpic al României. Festivalul a început cu prima mutare la masa 1 efectuată de legendarul Florin Gheorghiu și de vicepreședintele Federației Europeane de Șah, Ionuț Dobronauţeanu.
După cele șapte runde disputate, concursul de seniori a fost câștigat de către marele maestru internațional Vlad Jianu (Universitatea de Vest Timişoara), cu 6,5 puncte acumulate, urmat de marele maestru internațional Mihail Marin (CS Studențesc Medicina Timișoara), cu 6 puncte, poziţia a treia revenind ploieşteanului Vlad Tomescu (ACS Pheonix sah cBuzău), maestru internaţional, care a adunat 6 puncte.
De menţionat că, după ce a condus în prima jumătate a competiţiei, marele maestru internațional Constantin Lupulescu (Universitatea de Vest Timișoara, liderul echipei României) a ocupat, în final, locul al patrulea, încheind cu 5,5 puncte.
În ierarhia feminină, concursul a fost câștigat de maesta FIDE Maria Yugina (CS Universitatea Arad), din Rusia, care a încheiat cu 4,5 puncte.
Dintre sportivii legitimaţi la cluburi prahovene, cel mai bine s-a situat Robert Stancu (categoria I), care a încheiat cu 5,5 puncte, ocupând locul 6 în clasamentul general.
Întrecerea de şah rapid pentru copii până la 14 ani a fost câștigat de Răducu Ciulic (SCM Gloria Buzău), cu 6,5 puncte din şapte partide, iar în clasamentul de fete locul 1 a fost obținut de Antonia Ioana Ciapă (CSM Ploiești), cu 5,5 puncte.
Concursul de dezlegări de studii şi de probleme a fost câștigat de Cătălin Marian Sandu (CSM Ploiești).
De menţionat că festivalul a fost animat de prezentarea celor trei volume semnate de marele şahist Florin Gheorghiu și lansarea tablei de studiu Magne 2D de către moderatoarea emisiunii de şah Strategie în „Alb și Negru”, Delia Duca Iliescu, care au şi oficiat festivitatea de premiere.