Violeta Stoica

Echipajele de la Serviciul de Ambulanță Județean Prahova au intervenit de aproape 140.000 de ori, anul trecut, pentru diverse cazuri medicale sau de transport pacienți. De la accidente vasculare la dureri abdominale, de la accidente rutiere la înțepături de insecte, ambulanțele au străbătut județul în lung și-n lat pentru a le veni în ajutor celor care au avut nevoie de intervenții de urgență.
Cele mai multe solicitări de intervenție a echipajelor medicale s-au înregistrat din partea persoanelor care au chemat Ambulanța fără să fie diagnosticate anterior cu vreo boală, înregistrându-se circa 21.000 de cazuri de acest fel, durerile abdominale fiind pe locul al doilea, cu aproape 20.000 de cazuri. Medicii de la Ambulanță au fost chemați și la 4.890 de accidente petrecute în traficul rutier, dar și pentru 3.664 de accidente vasculare cerebrale și peste 3.200 de cazuri de afecțiuni psihice sau de suicid.

Echipele de pe ambulanțe au mai fost chemate și de către 268 de persoane care au avut de suferit de pe urma mușcăturilor de animale sau a înțepăturilor de insecte, cele mai puține apeluri de intervenție fiind pentru două accidentări de scufundare, patru leziuni chimice și opt hipotermii.
În raportul activității pe anul 2018 întocmit de către reprezentanții Ambulanței Prahova se arată, însă, și că echipajele de urgență medicală au intervenit în mult prea multe cazuri pentru persoane în stare de ebrietate sau intoxicații voluntare (1361 de situații), ceea ce pune – pe bună dreptate – problema dacă trebuie blocate ambulanțele din cauza acestei categorii de persoane. În raportul menționat se precizează chiar că una dintre categoriile de solicitări care grevează activitatea de urgență prespitalicească este reprezentată de stările de ebrietate și de intoxicațiile acute voluntare, ale căror costuri – se menționează în documentul precizat – “vor trebui recuperate de la cei în cauză și nu prin intermediul serviciilor de urgență”.
Lipsa medicilor a rămas și anul trecut o problemă spinoasă pentru Serviciul de Ambulanță Județean Prahova, fiind mult mai acută comparativ cu anii anteriori. Astfel, conform datelor oficiale, doar 18 medici dintre cei 80 – câți apar în normativ – au alergat la propriu între cazurile în care prezența unui echipaj cu medic a fost strict necesară. Asta înseamnă că nici măcar un sfert din numărul de medici nu a fost atins, puțin mai bună – aproape jumătate din normativ – fiind acoperirea cu asistenți medicali, dintre cele 309 posturi din scripte fiind practic ocupate doar 148 de posturi.