• Doi reprezentanţi de la CSM Ploieşti-CS Petrolul, în componenţa echipei tricolore

Petre Apostol

Duminică seară, la Berlin, în Germania, s-au încheiat probele Campionatului European de Atletism pentru seniori. Atletismul a reprezentat una dintre cele şapte discipline sportive care au programat în aceeaşi perioadă Campionatele Europene multi-sport, la celelalte şase discipline sportive (gimnastică, nataţie, ciclism, canotaj, triatlon şi golf) evenimentul desfăşurându-se la Glasgow, în Regatul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
La competiţia continentală de atletism, în ultima zi, au concurat şi doi reprezentanţi de la CSM Ploieşti – CS Petrolul Ploieşti, Petre Rezmiveş (născut în 1997, antrenor Augustin 9-bIancu) şi Costin Homiuc (născut în 1997, antrenor Robert Munteanu), care au făcut parte din ştafeta de 4×100 metri. Aceştia au concurat alături de Alexandru Terpezan şi Ionuţ Neagoe, reprezentând formula care, în urmă cu o lună, stabilea noul record naţional al României (39.18 secunde), la Campionatul Balcanic de Ştafete, de la Erzurum, din Turcia, competiţie la care echipa tricoloră îşi adjudeca medaliile de argint.
La Europene, faza preliminară a probei de ştafetă 4×100 metri masculin a avut loc în prima parte a sesiunii de duminică seară, în vreme ce finala a fost programată chiar la încheierea evenimentului. În faza preliminară, ştafeta României a evoluat în prima serie, cea mai puternică, de altfel, ca echipe participante. Tricolorii au încheiat pe locul al şaptelea seria, cu timpul de 39.63 secunde, ratând calificarea în finală pentru 54 de sutimi de secundă.
Câştigătoarea seriei şi a fazei preliminare, totodată, a fost ştafeta din Marea Britanie şi Irlanda de Nord, cu 37.84 secunde, Olanda şi Turcia situându-se pe locurile 2 şi 3, ambele cu 38.30 secunde, completând echipele direct calificate în finală. Cehia (38.94 sec.) şi Portugalia (39.09 sec.), clasate pe locurile 4 şi 5 în serie, au obţinut ultimele două poziţii pentru finală, din seria cealaltă calificându-se Franţa (38.62 sec.), Ucraina (38.86 sec.) şi Finlanda (39.11 sec.).
Campioană a fost ştafeta britanică, învingătoare cu timpul de 37.80 secunde, pe podium urcând Turcia (37.98 sec.; record naţional) şi Olanda (38.03 sec.; record naţional).
La competiţia continentală au mai participat, vineri, încă doi reprezentanţi prahoveni, tot în cadrul probelor de ştafetă, Cristian Radu (antrenor Robertino Tănase), în vârstă de 21 de ani, legitimat la CSM Ploieşti-CS Petrolul Ploieşti, şi David Iustin Năstase (profesoară Maria Andrei), în vârstă de 18 ani, legitimat la CSŞ Ploieşti-CSM Bucureşti. Aceştia au făcut parte din ştafeta de 4×400 metri, care, însă, a ratat, de asemenea, prezenţa în finala competiţiei, ocupând locul 14 în clasamentul general al fazei preliminare. Alături de cei doi au mai concurat Cosmin Trofin şi Robert Parge.
De menţionat că în stafful tehnic al delegaţiei României a fost convocat şi antrenorul de la CSM Ploieşti, Robert Munteanu. În plus, a fost prezent şi coordonatorul secţiei de atletism de la CSM Ploieşti, Augustin Iancu, acesta participând în calitate de secretar general al Federaţiei Române de Atletism.
În clasamentul pe naţiuni, România s-a situat pe locul 26, în urma rezultatelor obţinute de Andreea Panţuroiu (locul 4 la triplusalt), Alin Firfirică (locul 7 la aruncarea discului), Ancuţa Bobocel (locul 7 la 5000 metri) şi ştafeta feminină de 4×400 metri, în componența Andrea Miklos, Cristina Bălan, Sanda Belgyan și Bianca Răzor (locul 7). În fruntea ierarhiei s-a situat reprezentativa Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a adunat 18 medalii (7 de aur, 5 de argint şi 6 de bronz).