Fostul premier grec Alexis Tsipras le-a cerut sâmbătă susţinătorilor săi să îi acorde un nou mandat de şef al Guvernului, pentru a finaliza transformarea politică a ţării, în condiţiile în care partidul său, Syriza, pierde din avans în sondaje, înaintea alegerilor de luna viitoare, relatează Reuters. Tsipras a demisionat brusc săptămâna trecută, la câteva zile după ce a încheiat cu creditorii internaţionali un acord de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro. El a luat această decizie pentru a reprima rebeliunea unor parlamentari de extremă-stânga şi a-şi consolida puterea.
Dar pariul lui Tsipras, prin convocarea alegerilor anticipate la 20 septembrie, s-ar putea întoarce împotriva lui, sondajele de opinie sugerând că majoritatea grecilor dezaprobă decizia sa de a cere un nou mandat şi modul în care a gestionat negocierile cu creditorii. Syriza avea în mai un avans de 15,2 puncte procentuale în faţa partidului conservator Noua Democraţie. Dar avansul s-a redus treptat de atunci şi a ajuns la 1,8 puncte procentuale, potrivit unui sondaj MRB realizat pentru săptămânalul Agora şi publicat sâmbătă. Alte sondaje arată de asemenea reducerea avansului pentru Syriza, sugerând că opinia publică s-ar putea îndrepta spre Noua Democraţie. Un sondaj Alco publicat duminică de ziarul Proto Thema arăta că diferenţa între Syriza şi Noua Democraţie era de numai 1,5 puncte procentuale.
Un sondaj Kapa Research publicat, ieri, de ziarul To Vima credita Syriza cu 27,3 la sută, faţă de 24,2 la sută pentru Noua Democraţie. Conform sondajului, 57,5 la sută dintre repondenţi au o părere negativă despre felul în care Guvernul de stânga a gestionat negocierile cu creditorii internaţionali. Tsipras a exclus cooperarea cu principalele partide de opoziţie proeuropene – Noua Democraţie, socialiştii de la PASOK şi To Potami (centru) – astfel că, dacă Syriza câştigă alegerile şi liderul său nu îşi schimbă părerea, ar putea urma un nou scrutin.