“USL va depune motiune de cenzura daca Guvernul Ungureanu va adopta hotararea de Guvern privind infiintarea liniei in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, a anuntat, luni, fostul ministru al Educatiei Cristian Adomnitei. Deputatul PNL Adomnitei a declarat ca Uniunea Social Liberala (USL) cere demisia de urgenta a ministrului Educatiei Catalin Baba, ca urmare a incercarii de a santaja conducerea UMF Targu Mures cu privire la infiintarea unei linii de limba maghiara. “Cerem demiterea de urgenta a ministrului Catalin Baba pentru nepermisul santaj si ingerinta politica la dorinta unui partid politic in comunitatea academica de la UMF Targu Mures”, a declarat Cristian Adomnitei. “De asemenea, daca Guvernul va adopta vreo hotarare de Guvern de infiintare a acestei linii de limba maghiara la UMF Targu Mures, acesta este motivul principal de depunere a unei motiuni de cenzura din partea USL” a precizat acesta. Potrivit rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, Constantin Copotoiu, Ministerul Educatiei a avertizat Universitatea ca ar putea sa i se suspende finantarea daca nu rezolva “problema liniei maghiare”.
Rectorul UMF din Targu Mures a declarat, luni, ca a fost avertizat, la sfarsitul saptamanii trecute, telefonic, si, ulterior, printr-o adresa semnata de ministrul Educatiei, Catalin Baba, ca universitatea ar putea fi sanctionata daca nu rezolva problema infiintarii sectiei maghiare la universitate si nu introduce in Carta prevederi in acest sens.
Afirmatiile lui Copotoiu au fost facute intr-o conferinta de presa sustinuta inainte ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, sa anunte ca in coalitie s-a decis, luni, elaborarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, aceasta urmand sa intre in sedinta de Guvern programata ieri.