Eticheta pusa indeobste – nebuni. Mediatizare, cateva secvente, la stirile sportive. Mai multe amanunte, pe National Geografic sau Discovery, dar cu imagini din Hymalaya si avand in prim-plan „stranieri”. Evenimentele sunt cunoscute publicului larg doar in urma a ceva spectaculos – accidente, cazaturi de pe stanci, avalanse, ruperi de corzi sau cordeline. Este vorba, asadar, despre alpinisti si peripetiile lor. Si, cum doar numele lui Constantin Lacatusu este mai familiar celor care au mai auzit desprea acest sport -alpinismul – este cazul a fi amintit si faptul ca doi prahoveni, pe 20 ianuarie, urmeaza sa escaladeze, in premiera de iarna pentru Romania, trei masive: Kazbek ( Kaucaz, 5047 de metri), Ararat (5137 metri) si conul vulcanului Ercyes Dag (3917 metri). Temerarii – ploiesteanul Dan Alexe si campineanul Florin Bratu.

Inchis in Cecenia !

Ceea ce se numeste, de catre practicantii sporturilor „domestice,” dambla se poate verifica, in cazul interlocutorului nostru, Dan Alexe. „Am avut perioade in care mi-am petrecut ziua de nastere sau chiar Revelionul in cort, pe munte. Este o stare de spirit pe care putini o inteleg, si nici ca am pretentia de a pricepe cineva ce inseamna pentru mine acest lucru”. In Fagaras sau pe Varful Omu, departe de artficiile din orase sa te prinda cumpana dintre ani, intr-un cort, este o chestie ! Totodata, se poate constata si reversul : prin Cecenia, unde era calator dupa o ascensiune, a petrecut o noapte in arestul militiei. Era considerat ca fiind… terorist. Sau, in caz de se ajungea in fata instantei, ca circumstanta atenuanta se invoca faptul ca este doar spion. Pana la urma, baietii care se ocupau cu supravegherea a tot ce-i inamic, au vazut ca nu-i decat un biet calator si i-au dat drumul. Totodata, la nivelul marii – sau cativa metri mai sus – spre a trece dintr-o tara in alta, a mai platit vama acelorasi „oameni ai legii”, care l-ar fi expulzat, dupa cum ne-a spus, „daca nu le acordam cate-o mica atentie, de 50 de euro, acolo”. Numai pe munte nu-ti cere nimeni vama in euro, lire sterline sau dolari ! Peretele stancos are alte pretentii – vietile omenesti. La o adica, se „multumeste” si cu o degeratura la picioare, esential este de a-si lua tributul.

Panta de numai…70 de grade

Traseul de pe varful caucazian Kazbek este oarecum intiparit in mintea interlocutorului nostru, cata vreme a realizat, in premiera romaneasca, catararea pe acest masiv de unul singur. Prima data a fost urcat in 1912, iar la un veac departare, l-a cucerit el, iarna. Acum, il va avea alaturi pe campineanul Florin Bratu, deci se incearca reeditarea performantei in doi. Amintirile din zona sunt la modul: „Georgia este cunoscuta ca fiind Tara mandarinelor. Am ramas uimit cand am vazut ca si animalele mancau astfel de fructe.” Pe muntele din Georgia, insa, nici urma de vreo portocala, ci numai gheata si termos cu ceai. La Cota 3.600 este o statie meteo parasita. Acolo va fi instalata tabara de baza, dupa care, ascensiunea pana in varf, care presupune trei escale. Pe ultimii 200 de metri va fi nevoie de „asigurarea la coarda”. Panta medie a masivului este de 60-70 de grade. „Acum doi ani, cand l-am escaladat singur, era temperatura de minus 20 de grade. Este ceva normal. Rau este atunci cand bate vantul. (…) Sigur, va fi nevoie sa topim zapada la primus, pentru a ne face ceaiul. Este indicat sa bem cel putin 6-7 litri de lichide. Durata estimata de mine, pentru urcare-coborare – 16 ore”. Iar acest lucru este preconizat a se intampla luni, 28 ianuarie 2008, la o saptamana dupa ce se va fi ajuns la baza muntelui. Pana atunci, antrenamente de aclimatizare. Cat despre legatura cu pamantenii, aceasta poate fi tinuta pana pe la 3.000 de metri, prin intermediul telefonului mobil. Mai sus, nu exista semnal. Doar ei doi si muntele…

Cornul Dracului

Dupa vizita de curtoazie la ambasada Romaniei din Georgia, se va pleca spre poalele muntelui biblic Ararat. „Este un masiv unde sunt conflicte. Acum, am putea intampina probleme cu luptatorii kurzi, dar sper sa nu patim nimic. Oricum, ne asumam si acest risc. De altfel, nu avem cum sa amanam aceasta escaladare, cata vreme sponsorul nostru ne-a dat banii pentru expeditie. Aceasta ar fi, de altfel, o alta premiera romaneasca, fiindca niciun alpinist roman nu a mai escaladat, pe timp de iarna, masivul” (Dan Alexe). Tot vreme de o saptamana va dura si catararea pe acesta, dupa care se va lua ca azimut Turcia, pentru a urca la inaltimea de 3.917 metri (conul vulcanului Ercyes Dag). ” Acolo sunt trei rute de ascensiune, iar noi o vom alege pe cea mai dificila, respectiv aceea care are o panta medie de 60%. Este un traseu cu dificultate, trecem printr-o portiune numita <> sau <>. Masivul a fost escaladat pe timp de vara, dar iarna, niciun alpinist din Romania nu s-a incumetat sa se urce pe el”.

Steagul romanesc, la inaltime

Cum este traditia, odata cu atingerea inaltimilor de pe cele trei masive, steagul romanesc va flutura in Georgia sau Turcia. Vor fi facute fotografii, ca dovada a faptului ca doi romani au urcat, in premiera, iarna, pe aceste masive. Periplul este preconizat a se desfasura timp de patru saptamani, pentru ca, mai apoi, sa fie luate in vizor alte inaltimi, despre care vom scrie mai jos. Pana atunci, de amintit o alta premiera: al doilea munte ca inaltime din Balcani, Olimp, a fost urcat de catre interlocutorul nostru, acum trei ani. Iar pentru a asezona expeditia cu ceea ce se intampla pe munte, trebuie spus ca intalnirile cu ursii au facut parte din traseul cotidian, iar avalansele, pana acum, i-au ocolit…

Urmeaza Himalaya…

Sigur, visul oricarui alpinist este de a urca pe acoperisul lumii, Himalaya. De altfel, expeditia despre care facem scriere se preconizeaza a fi un fel de antrenament inaintea catararii pe Mont Blanc si alte trei varfuri cu inaltimi de peste 7.000 de metri. Ce l-a oprit pe interlocutorul nostru sa ajunga la al treilea pol al pamantului ? „Resursele financiare. Acum doi ani, am fost invitat de catre un echipaj romanesc sa particip la o expeditie in Himalaya, dar nu aveam banii necesari. Costa foarte mult si echipamentul, si drumul, si taxa care se percepe pentru a te catara pe acest masiv din Nepal. Dar, in 2009, cred eu, voi reusi sa ajung si pe <>”.
***
Cum scriam la inceput, despre ei, cei care sunt „nebunii” inaltimilor, se aminteste doar in treacat, la stiri. Mai detaliat, cand sunt prinsi de vreo avalansa. In rest, ce mare scofala in faptul ca doi prahoveni – Dan Alexe si Florin Bratu – vor incerca sa realizeze o tripla premiera romaneasca, incepand cu 20 ale lui ianuarie ?!
Fl.TANASESCU