Gloria Buzau – FC Petrolul Ploiesti 2-1 (1-0)

Stadion: „Gloria”; Spectatori: 15.000
Evolutia scorului:
1-0, minutul 31: abilul Ionescu s-a infiltrat pe dreapta, a patruns in suprafata de pedeapsa, unde a fost impiedicat sa joace mingea de catre Nofitovici, penalti-ul fiind executat de acelasi jucator cu sange rece;
1-1, minutul 57: fundasul de banda stanga Stana a sutat balonul peste defensiva locala la Budescu care, de la 14 metri lateral a trimis mingea in stanga lui Barbu;
2-1, minutul 72: antrenorul- jucator Ion Viorel a executat rapid o lovitura libera pana la Popa, acesta a centrat perfect pentru Bunica, cel care, nemarcat, a inscris lejer;
Formatii:
Gloria: Barbu-Petre, Gheorghita (cpt), Ciortea-Popa, Doicaru, Popliaca (64-Lefter), Iovita-Sotrocan (88-Vlaicu), Bunica, Ionescu (37- V. Ion)
Antrenor: Viorel Ion
Petrolul: Lazareanu – Odoroaba, Nofitovici, Bozga, Ghita (78- Stepanov) – Dumitru, Luput (64- Costache), Marinescu (83- Cotan), Stana – Budescu, Sagna
Antrenor: Octavian Grigore
Cartonase galbene: Popliaca (45), Ionescu (82)/ Nofitovici (31), Sagna (41)
Arbitri: Vasile Bratu (Amara)-Nicolae Marodin si Mihai Artene
Arbitru de rezerva: Cezar Ionescu ( Buzau)
Observatori FRF: Aurel Comsa si Gheorghe Moise, ambii din Bucuresti
Oli, ola, Buzau e in… A ! Petrolul insa…
Miza coplesitoare, incarcatura psihica in teren, dar si pe bancile tehnice, la parametri maximali, un stadion arhiplin, un gazon excelent, o vreme splendida au constituit cadrul in care s-a disputat partida dintre Gloria si Petrolul. Fiecare dintre cele doua team-uri nu concepeau decat victoria, succes care, odata obtinut, le deschidea larg usa catre prima scena fotbalistica a tarii, acolo unde buzoienii au plecat acum doua decenii.
In vederea obtinerii tuturor punctelor puse in joc, tandemul de antrenori ai gazdelor Viorel Ion – Ilie Stan, ca si cel al ploiestenilor cu trio-ul Octavian Grigore- Eusebiu Tudor- Gheorghe Liliac au conceput tactici de joc diferite. Buzaul a optat pentru un sistem de joc 1-3-4-3, in vreme ce Ploiestiul a ales 1-4-4-2 pe considerente stiute numai de antrenorii lor.
Jocul a inceput in forta, primii care au irosit o buna oportunitate de a marca fiind jucatorii gazda prin Gheorghita (9), dupa care oaspetii – prin Sagna (10,19) si Marinescu (11) – si-au trecut in cont ocazii uriase, care au redus la tacere intreg stadionul.
Contrar cursului jocului, Claudiu Ionescu a „dansat” printre jaloanele petroliste, punandu-l pe Nofitovici in situatia de a-l opri din incursiune prin fault, soldat cu o lovitura de pedeapsa, din care s-a si inscris. Nici nu se intorsese bine tabela de marcaj si „lupii-galbeni” au ratat prin Marinescu ( 32- doua suturi consecutive din sase, sapte metri), Ghita ( 33,44) si Sagna ( 34), toate suturile fiind aparate de goal-keeper-ul Barbu, fiecare putand restabili egalitatea care ar fi fost in concordanta cu realitatea de pe gazon.
Imediat dupa pauza, petrolistii puteau sa inscrie din nou, dar Sagna, din trei metri, n-a reusit sa-l invinga pe Barbu, care, si de aceasta data, a intervenit miraculos. Linistea s-a asternut pe intreg stadionul cand gazarii au egalat prin Budescu ( 57). Momentul cheie al meciului s-a petrecut in minutul 62, atunci cand Marinescu, scapat singur cu portarul, in locul unui sut puternic de la sase, sapte metri a incercat o scarita, permitandu-i lui Barbu sa-si salveze echipa de la 1-2, poate hotarator. Si cum ratarile se razbuna „ros-albastrii” buzoieni au punctat decisiv zece minute mai tarziu, atunci cand „vulpoiul” Viorel Ion a profitat de visele jucatorilor oaspeti care, probabil s-au trezit numai dupa ce „obiectul muncii” s-a oprit in plasa lui Lazareanu, ramas si el fara replica. Pe fondul caderii psihice a vizitatorilor, Bunica (74), Doicaru ( 78-bara) si 79 ( gol anulat pe motiv de ofsaid) puteau sa incheie socotelile. Treziti din starea de „ grogy” in care se aflau, fotbalistii prahoveni puteau egala pe final, dar Budescu ( 85) si, in special, Sagna ( 86) din pozitie ideala de la sase metri n-au fost in stare sa puncteze decisiv. Si ca tacamul sa fie complet in penultimul minut al partidei, Stana, cu un sut violent l-a scos din nou la rampa pe „spiridusul” dintre buturi, care a intervenit uluitor.
Ce a urmat dupa fluierul de final al arbitrului este greu de descris in cuvinte.
Gazdele, ca si oaspetii au fost aplaudati la scena deschisa pentru spectacolul oferit – unul cu mult peste nivelul esalonului secund. Daca in tabara buzoiana era o bucurie de nedescris, in cea ploiesteana era, firesc, tristete fara margini pentru ca, Petrolul nu merita sa piarda.
De acum, orice pas gresit poate conduce la ratarea obiectivului propus- accederea in Liga I de pe locul secund.
Declaratii dupa meci:
Viorel Ion, tehnician Gloria Buzau: ”Este o victorie cat o promovare pentru care am muncit enorm si am depasit un adversar extrem de puternic. Acest lucru nu s-ar fi putut realiza, daca in momentele grele nu aveam si publicul alaturi de noi. Toti au fost minunati !”
Octavian Grigore, antrenor Petrolul: ”Nu-mi vine sa cred ca am putut sa pierdem aceasta partida. A fost un meci tensionat, dar fata de disputa din teren, consider victoria gazdelor ca meritata. Insuccesul se datoreaza erorilor impardonabile ale liniei defensive”.
Nelu STEFANESCU

Vazute si (ne)vazute la… Buzau

20 de fotbalisti testati antidoping
Nu mai putin de 20 de jucatori inscrisi in raportul de joc al partidei de la Buzau, imediat dupa meci au fost supusi testului antidoping. Acest lucru s-a facut la cererea expresa a conducerii executive a Petrolului care, se spune, detinea informatii conform carora mai multi fotbalisti ai Gloriei Buzau ar folosi substante interzise. Au trebuit sa treaca prin „laboratorul”, ad-hoc improvizat in imediata vecinatate a vestiarelor, urmatorii fotbalisti: Popa, Petre, Popliaca, Sotrocan, Ionescu, Leu, Viorel Ion, Vlaicu, Popescu si Gheorghita de la Gloria Buzau, dar si Stepanov, Dumitru, Luput, Odoroaba, Cotan, Nofitovici, Tudor, Prisaca, Nenciu si Mutiu, de la Petrolul Ploiesti. Oricum, este un fapt fara precedent in istoria fotbalului romanesc si asta la nivelul esalonului secund. Care va fi verdictul, ramane de vazut!
„Basici” noi pentru suporteri
Inainte de inceperea partidei, cativa jucatori ai echipei locale au trimis inspre tribuna oficiala si tribuna a II-a a stadionului cateva mingi care s-au constituit in „daruri” de ziua barbatului, pentru cei norocosi care au intrat in contact direct cu „basicile”.
Gest marinimos din partea Gloriei pentru cei care, meci de meci, sunt alaturi de ei la bine si la rau.
Edi Alexandru – stana de piatra !
Imediat dupa fluierul de final al partidei, cand pe teren si in tribune s-a declansat nebunia cauzata de revenirea in Liga I a echipei locale pe banca suspinelor rezervata antrenorilor, oficialii ploiesteni Eduard Alexandru – presedintele clubului petrolist, Gheorghe Liliac – antrenor cu portarii, si doctorul Laurentiu Bulata au ramas nemiscati, pret de mai bine de zece minute! Fetele lor erau crispate, dezamagite de tristete, dupa acest insucces intr-un meci pe care l-au avut in mana. Au pierdut o partida in care unii dintre elevii lui Octavian Grigore s-au intrecut pe ei, in sensul bun al cuvantului, altii insa…

Curat ghinion

FCM Campina – Cetatea Suceava 1-1 (0-1)
Stadion: Poiana. Spectatori: circa 400.
0-1, min. 20, IVASCA – liber la 25m, a preluat, si-a asezat mingea si a sutat plasat;
1-1, min. 63, VITELARU – a reluat puternic cu capul, din 6 metri, o centrare a lui Ticlea.
FCM CAMPINA: Panfil – Ichim, Ghidia (cpt), Vitelaru – Ticlea, B. Petre (54 M. Dumitru), Jecu, Cristea (34 Nanu), Topala (29 Bica) – Elisei, Kalle. Rezerve neutilizate: Pandaru – O. Tudor. Antrenori: Stefan Nanu (principal), Iulian Mihaila (secund).
CETATEA: Curileac – Berezoschi (cpt), Mocanu, Streinu, Andries (73 Huzuneanu) – Roman, Apetri (54 Sitaru), Cososchi, Ivasca – Roberto, Prisaca (90+2 Mitruc). Rezerve neutilizate: Rohetki – Halip, S. Marin, Bosancu. Antrenor: Marian Pana.
Cartonase galbene: Ichim (59)/Streinu (77), Ivasca (88), Sitaru (90+1).
Arbitri: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – Daniel Burloiu (Galati), Horea Bochis (Dej) – Radu Danielenco (Ploiesti).
Observator: Alexandru Ilie (Craiova).
Municipalul campinean are de disputat numai jocuri de sase puncte, programul competitional prevazand dispute chiar cu formatiile aflate in lupta pentru evitarea retrogradarii. Dupa partida cu FC Sacele a urmat sosirea, pe stadionul „Poiana”, a echipei Cetatea Suceava. Iar pentru ca atmosfera sa nu fie deloc prielnica pentru trecerea cu brio a unui asemenea examen, FCM Campina a avut de infruntat o mica revolta chiar cu o zi inaintea partidei, revolta rezolvata… financiar, chiar in dimineata jocului. In aceste conditii, jocul a avut de suferit, iar dupa obisnuita perioada de tatonare, sucevenii au inceput sa se apropie din ce in ce mai periculos de poarta lui Panfil. De cealalta parte, in minutele 6 si 16, Ichim, respectiv Kalle, au trecut pe langa deschiderea scorului, intre aceste momente intercalandu-se primul sut pe spatiul portii lui Panfil, sut care i-a apartinut lui Roberto.
Deschiderea scorului nu a schimbat prea mult datele problemei, Municipalul continuand sa atace, chiar daca, de cele mai multe ori, a facut-o haotic. Iar campinenii nu aveau nici noroc. Vitelaru (min. 25) nu a izbutit sa impinga mingea in plasa din 2 metri, Jecu (min. 28) a fost blocat la marginea suprafetei de pedeapsa, Ticlea (min. 34) a sutat dintr-un unghi imposibil in plasa laterala si tot Ticlea (min. 36) a sutat de la 18 metri peste poarta.
In ciuda acestor ocazii, Nanu a fost nemultumit de evolutia unora dintre elevii sai. Din acest motiv, inca din prima repriza a recurs la schimbari. L-a inlocuit pe un Topala, inexistent, cu un alt junior, Bica, acesta fiind urcat in ofensiva, in vreme ce Cristea a fost inlocuit chiar de… Nanu.
Cea mai mare ocazie a primei reprize am consemnat-o in ultimul dintre cele trei minute de prelungire. Ticlea a centrat de pe partea dreapta, portarul Curileac a iesit pe sub minge, dar Kalle a reluat din 6 metri, cu capul, peste poarta, spre disperarea unui stadion intreg.
De la cabine ies, parca, alte echipe. Campinenii preseaza inca de la inceputul mitanului secund. In chiar primul minut de dupa pauza, Kalle a sutat de la 25 metri, dar portarul a prins, pentru ca dupa alte trei minute, Vitelaru sa trimita mingea dintr-o lovitura libera de la 18 metri direct in bratele lui Curileac. Treptat, presiunea gazdelor a crescut constant, Municipalul avand o perioada de 20 de minute in care a supus… „cetatea” suceveana unui adevarat asediu. Au fost minute intregi in care elevii lui Marian Pana nu au mai iesit din propria jumatate de teren. Mai intai, Jecu (min. 58) a reluat din 6 metri peste poarta goala. A urmat golul egalizator marcat de Vitelaru, dupa care a avut loc cel mai contestat moment al partidei. In acel minut 72, dupa o cursa a lui Jecu pe stanga, centrarea acestuia a fost reluata din cadere de Kalle, dar golul a fost anulat de Salomir pentru „joc periculos”! In minutul imediat urmator, acelasi Kalle a luftat din 12 metri fata in fata cu Curileac. Punctul culminant a fost atins in minutul 78, atunci cand Jecu a trimis din lovitura libera de la peste 30 metri lateral stanga mingea in bara, iar Vitelaru a reluat din 8 metri tot in bara!
Salomir le da o pauza de apa salvatoare celor doua combatante, dupa care jocul se stinge in intensitate. Fiecare formatie avea sa-si mai treaca in cont doar cate o ocazie. Huzuneanu (min. 81) a sutat de la 18 metri alaturi de poarta, in vreme ce Kalle (min. 90+3) a trimis telefonat din marginea suprafetei de pedeapsa.
Revolta inabusita
Cu doua zile inaintea partidei, jucatorii Municipalului au solicitat achitarea primei dupa victoria cu FC Sacele. Regulamentul de ordine interioara al clubului campinean prevede ca primele aferente jocurilor dintr-o luna se achita in intervalul 2-6 al lunii urmatoare. In fata acestei solicitari, presedintele Chitu a conditionat – conform aceluiasi regulament – achitarea primei dupa victoria cu FC Sacele in functie de rezultatul partidei cu formatia suceveana. Motivarea conducerii clubului a fost o prevedere a regulamentului intern, conform careia clasarea sub un anumit loc al clasamentului implica sistarea achitarii primelor.
A doua zi, vineri, jucatorii in frunte cu Ichim, Cristea si Vitelaru au conditionat participarea la antrenament si la meciul cu Cetatea de achitarea primei cu FC Sacele. Presedintele Chitu nu a cedat acestor presiuni, iar jucatorii si-au strans bagajele, au plecat de la stadion fara a participa la antrenament si au parasit cantonamentul de la hotelul „Muntenia”. De-abia in cursul serii, dupa tratative, cele doua parti au convenit o solutie de compromis. Presedintele Chitu a achitat, inaintea meciului cu Cetatea Suceava, o parte din prime, iar jucatorii au revenit pentru a fi prezenti la arena „Poiana”. Atmosfera apasatoare si-a pus amprenta asupra evolutiei jucatorilor Municipalului, mai ales in prima repriza.
Alexandru NECULAI

Chimia Brazi – Delta Tulcea 0 – 2 (0-2)

Stadion: „Conpet” (Strejnic); Spectatori: 100
Evolutia scorului:
0-1, minutul 20: Caju a reusit deschiderea scorului, dupa ce a trimis balonul peste Andreescu;
0-2, minutul 43: Nanu a dus gazdele in avantaj;
Formatii:
Chimia: Andreescu- Bar (cpt), Streanga, Radoi- Suditu, Ciobanu (46- Farcasanu), Minciuna, Iacob- C. Ilie (80- Vlad), Irimescu, Bitica ( 56- Banuta)
Antrenor: Vasile Cosarek
Tulcea: Olteanu- Mocanu, Lucan, Grigorov (cpt)- Stefan, Caju, Cretu (80- Pantelie), Horovei, Coconasu (83- Majer)- Nanu (75- Postelnicu), Ciobanu
Antrenor: Constantin Gache
Cartonas galben: Majer (89)
Arbitri: Vasile Ferica (Bacau)- Daniel Hulubei (Vaslui), Nicolae Dobrica (Rm. Valcea)
Observator: Nicolae Sange (Ilfov)
Era de asteptat !
Partida dintre cele doua combatante a inceput destul de slab, prima faza periculoasa, apartinand oaspetilor, petrecandu-se abia in minutul 14, atunci cand Coconasu a expediat un sut de la 30 de metri, portarul gazdelor respingand balonul. Pentru gazde, prima oportunitate a fost irosita de catre C. Ilie. Replica tulcenilor a venit un minut mai tarziu, atunci cand Caju, bine plasat, a trimis mingea peste goal-keeper-ul chimist, direct in poarta. Pe tot parcursul primei reprize fotbalistii antrenati de Vasile Cosarek nu au avut decat o ocazie mai importanta. La o lovitura libera executata de catre Bitica, Iacob a reluat cu capul din sase metri, insa portarul a respins.
Cu doua minute inainte de finalul primului mitan, Nanu a reusit majorarea avantajului, dupa ce l-a „facut” pe Bar. Astfel, la finalul primei parti oaspetii au intrat la vestiare cu un rezultat linistitor.
In a doua repriza nu s-a mai jucat, practic, mai nimic. Jucatorii lui Constantin Gache au oprit motoarele, multumiti de diferenta existenta pe tabela de marcaj, in timp ce Chimia a fost doar o umbra pe teren.
L.M.

Celelalte rezultate:

FC Brasov – FC Snagov 7-2 ( 3-0)
Cristescu ( 13, 50), Dedu ( 15, 61), Maghici ( 32), Andronic ( 59), Chuipciu ( 73- penalti)/ Turcu ( 81), Florea ( 89)
CF Braila – Prefab Modelu 1-3 ( 0-1)
Elek ( 75)/ Jianu ( 34, 73), Satmar ( 62)
Sportul Studentesc – Dunarea Galati 3-0 ( 0-0)
Curelea ( 70, 73, 88)
Dunarea Giurgiu – FC Sacele 3-0 ( 2-0)
Ciocarlan ( 10), Rusescu ( 44), Bajenaru (84)
CS Otopeni – FC Botosani 1-0 ( 1-0)
Cristean ( 7)
Forex Brasov – FCM Bacau 1-1 ( 0-0)
Ungureanu ( 64)/ Spiridon ( 80)

Clasament

1 Gloria Buzau 28 15 7 6 45-27 52 +10
2 CS Otopeni 28 13 9 6 34-21 48 +6
3 Petrolul Ploiesti 28 13 7 8 42-33 46 +7
4 Delta Tulcea 28 13 7 8 43-36 46 +4
5 Dunarea Giurgiu 28 12 9 7 43-25 45 +3
6 Dunarea Galati 28 12 9 7 27-25 45 +3
7 FC Brasov 28 11 11 6 41-26 44 +2
8 Forex Brasov 28 13 5 10 35-21 44 -1
9 Sportul Studentesc 28 11 10 7 35-35 43 +1
10 FC Botosani 28 10 6 12 27-31 36 -6
11 FCM Bacau 28 11 9 8 25-18 34 0
12 Prefab 05 Modelu 28 10 7 11 34-33 34 -5
13 FCM Campina 28 8 9 11 24-25 33 -9
14 FC Sacele 28 8 9 11 23-32 33 -9
15 Cetatea Suceava 28 7 8 13 34-41 29 -13
16 FC Snagov 28 6 5 17 22-56 23 -19
17 Chimia Brazi 28 5 5 18 25-46 20 -22
18 CF Braila 28 4 8 16 15-43 20 -22
Etapa viitoare, miercuri 9 mai, ora 18,00: Dunarea Galati – Dunarea Giurgiu, Delta Tulcea – CF Braila, FC Sacele – Chimia Brazi, Prefab Modelu – FC Brasov, FC Snagov – Gloria Buzau, Petrolul Ploiesti – CS Otopeni, Cetatea Suceava – Sportul Studentesc, FC Botosani – Forex Brasov, FCM Bacau – FCM Campina