Peste maximum doua luni, magistratii care isi desfasoara activitatea la Judecatoria Ploiesti si la Tribunalul Prahova ar trebui sa evacueze cladirea, in contextul inceperii lucrarilor de consolidare a sediilor celor doua instante. Aceeasi masura viza, la inceputul anului, si Judecatoria Campina, sediul acesteia – impropriu desfasurarii unei activitati normale a actului de justitie – urmand, de asemenea, sa fie consolidat in iunie a.c.
Dar, potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Prahova, magistrat Alina Anton Pavel, este posibil ca demararea lucrarilor la cele trei instante, cu bani de la Banca Mondiala, sa fie decalata spre toamna, fiindca hotararea de Guvern – prin care urmeaza sa fie prevazute lucrarile de consolidare – intarzie sa fie data. Problemele la cele trei instante, chiar si acum, raman aceleasi ca si la inceputul anului. In primul rand, este vorba despre gasirea unor cladiri – atat in Ploiesti, cat si in Campina – pentru ca instantele care urmeaza sa fie evacuate sa-si desfasoare activitatea fara intrerupere. Reprezentantii instantelor s-au orientat la cateva sedii in care, cel mai probabil, vor functiona cu chirie, insa nu a fost ales, pana acum, niciunul.
In al doilea rand, este vorba si despre gasirea unor spatii pentru a fi depozitate atat arhiva veche, cat si arhiva noua, ceea ce inseamna cateva sute de mii de dosare. Nu in ultimul rand, transportul acestora si al mobilierului presupune o concentare masiva de forte, cel mai probabil din partea jandarmilor.
In ceea ce priveste instanta din Mizil, si pentru aceasta va fi construit un sediu nou, pe un teren in suprafata de 2.500 mp, atribuit de catre Consiliul Local al orasului in luna septembrie 2011. Judecatoriei din Valenii de Munte, care functioneaza inca din anul 2007 intr-o cladire inchiriata, i-a fost prelungit in 2011 contractul de inchiriere. Si acolo, va fi construit un sediu nou, pe acelasi amplasament, cladirea veche urmand sa fie daramata.
La instanta din Sinaia nu este nevoie decat de mici retusuri, din perspectiva amenajarii unor spatii pentru depozitarea arhivei vechi.
Fl. TANASESCU