La UPG a fost prezentat un centru de nivel european privind determinarea performantelor materialelor folosite in industria petroliera
Ieri, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti a avut loc o prezentare a Centrului regional de determinare a performantelor si monitorizare a starii tehnice a materialului tubular utilizat in industria petroliera – un amplu proiect realizat de Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti cu fonduri europene.
Evenimentul a fost inclus in programul seminarului cu tema „Instrumentele structurale, o sansa de modernizare pentru Romania”, initiat de Ministerul Fondurilor Europene pentru jurnalistii specializati in domeniul accesarii finantarii europene pe diferite programe operationale. La manifestare au participat consilieri din cadrul MFE, rectorul UPG – Mihai Pascu Coloja, administratorul public al judetului – Fabioara Ionescu, coordonatorul Polului de Crestere Ploiesti – Cozia Georgescu, directorul Directiei Absorbtie Fonduri Europene din cadrul Consiliului Judetean Prahova – Marius Nicolae, profesori universitari, jurnalisti. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a carui participare era anuntata, nu a mai ajuns la eveniment.
Prof. univ. dr. ing. Vlad Ulmanu – directorul proiectului amintit – a facut o prezentare a centrului realizat in cadrul universitatii in perioada 28.09. 2010-27.09.2012 ce a beneficiat de o finantare europeana substantiala -de 30.472.600 de lei, din care 22.107.500 de lei reprezinta contributia UE, iar 2.892.500 de lei- contributia guvernului roman. Totodata, cei prezenti au vizitat si laboratoarele din cadrul centrului. Gratie proiectului, UPG are in prezent unul dintre cele mai moderne centre din Europa pentru determinarea performantelor materialului tubular folosit in industria petroliera. Acesta permite realizarea unor activitati complexe de cercetare, cum ar fi cele privind performantele tehnice ale tubulaturii utilizate in procesele de extractie si foraj, imbunatatirea caracteristicilor functionale ale imbinarilor filetate ale materialului tubular, evaluarea starii tehnice a conductelor de transport a fluidelor, expertizarea tehnica a acestui material si a instalatiilor tehnologice din industria petroliera. In cadrul acestui centru se pot evalua anumite riscuri ce apar in procesele de forare si extractie, se fac cercetari privind calibrarea echipamentelor de control al materialului tubular, monitorizarea functionarii instalatiilor de control inteligent al tubulaturii petroliere si multe altele. In cadrul centrului, functioneaza patru laboratoare moderne de cercetare ( insumand opt sali ), o parte dintre echipamente fiind unice in partea de sud-est a Europei. Beneficiari ai proiectului sunt profesori, studenti, iar pana in prezent au fost realizate si contracte de cercetare cu cateva firme din domeniu, in cadrul carora sunt utilizate modernele laboratoare. Totodata, mari companii din domeniul petrolier si-au exprimat intentia de a derula activitati de cercetare in centrul regional de la UPG. Pentru a sustine finantarea proiectului pana la rambursarea banilor de catre forurile europene, universitatea a fost nevoita sa contracteze un imprumut bancar de 100 de miliarde de lei, avand in vedere ca pentru astfel de proiecte se fac rambursari de fonduri de catre UE.
Ana MAXIM