• Balconul de la intrarea în clădire este un pericol real şi pentru angajaţi
Despre achiziţiile „neeconomicoase” şi despre aruncarea banilor publici pe apa Sâmbetei la Poliţia Comunitară (Locală) Ploieşti – în perioada când Volosevici era primar, iar instituţia era condusă de apropiaţi ai acestuia, aşa cum au fost Marius Duţă şi Daniel Tănase – a curs multă cerneală în presa locală. Şi nu numai. Camera de Conturi Prahova şi auditul intern al Primăriei Ploieşti (realizat în toamna anului trecut) au găsit – conform rapoartelor întocmite de reprezentanţii celor două instituţii – dezastru în privinţa derulării unor contracte, încheiate cu operatori economici care au fost singurii participanţi la licitaţiile organizate fie pentru lucrări, fie pentru diverse servicii, cât şi pentru furnizarea unor produse.
În timp ce instanţele de judecată încearcă să facă lumină în privinţa miliardelor „evaporate” de la Poliţia Locală – pe vremea când la conducere se afla buzoianul Marius Duţă – sediul (clădire de patrimoniu) instituţiei stă să cadă peste ploieştenii care trec pe trotuarul de lângă clădirea aflată în plin centru vechi al oraşului, pe Bulevardul Independenţei. Doar o bandă de hârtie avertizează trecătorii că sunt în pericol, sub ochii fostului primar al Ploieştiului, Radu Stanian, care veghează de vizavi starea deplorabilă în care a fost lăsat să ajungă acest imobil construit la sfârşitul secolului al XIX-lea. Jalnică nu este doar faţada dinspre bulevard, ci, mai grav, şi balconul de la intrarea în actualul sediu al Poliţiei Locale care este sprijinit să nu cadă doar de o schelă!
Clădirea se află, de mulţi ani, în această stare încă de pe vremea când conducerea Poliţiei Locale şi unii dintre funcţionarii de pe la birouri se preocupau doar de cheltuieli care – în principiu – nu ar fi trebuit să dea bătăi de cap. Am prezentat, de-a lungul timpului, multele probleme apărute în modul de organizare a unor licitaţii sau selecţii de oferte, la instituţia ploieşteană. Însă, este strigător la cer cum au fost puse mai presus de siguranţa ploieştenilor nişte „cumpărături” costisitoare, de miliarde de lei vechi, unele dintre ele fiind, practic, bani aruncaţi pe fereastră!
Unul dintre exemple a fost raportat inclusiv de Camera de Conturi Prahova, în urma unui audit financiar desfăşurat la Poliţia Locală Ploieşti. „În cursul anului 2010, în baza listei de dotări – anexă la bugetul de venituri şi cheltuieli şi a programului de achiziţii pe anul 2010, entitatea (n.n. – Poliţia Comunitară Ploieşti) a achiziţionat de la firma Barby Route SRL Braşov un software dispecerat AVL gestionare terminale, în baza facturii fiscale nr. 61/11.08.2010, valoarea acestuia fiind în sumă de 106.888 de lei (cu TVA)”. Până aici, dincolo de valoarea de un miliard de lei vechi pentru un soft, toate ar fi în regulă. Ce spun însă auditorii externi mai departe, în raport? „Recepţia software s-a efectuat numai din punct de vedere fizic, respectiv recepţia unui CD de instalare fără a se efectua teste privind funcţionarea, utilizarea şi implementarea sistemului informatic”. Ca şi cum patronul unei firme de pază ar fi cumpărat un soft pentru a-şi îmbunătăţi activitatea, dar pe care l-ar fi achitat fără să-l verifice! Cum în acest ultim caz ar fi fost vorba despre bani privaţi, iar în cazul nostru a fost vorba despre bani publici, de ce nu? Tot Camera de Conturi mai spune un lucru îngrijorător: „Până la data controlului, sistemul informatic dispecerat AVL gestionare terminale nu este implementat la nivelul entităţii şi nu este utilizat de către aceasta”. Şi aşa a şi rămas, pentru că, în prezent, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale Ploieşti, este utilizat un sistem al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Bucureşti.
De menţionat şi că, la licitaţia deschisă organizată pentru achiziţionarea acestui sistem s-a prezentat o singură firmă: cea câştigătoare, cu sediul în Braşov! La sfârşitul săptămânii trecute, am încercat să contactăm – pe adresa de e-mail – reprezentanţii societăţii Barby Route SRL Braşov, pentru a obţine un punct de vedere referitor la achiziţia făcută, în 2010, de către Poliţia Locală Ploieşti. Răspunsul acestora nu a venit, însă, pentru a clarifica şi de partea lor situaţia cu sistemul software vândut instituţiei ploieştene.
Ca şi cum nu ar fi de ajuns că sediul se dărâmă încetul cu încetul, acum, Poliţia Locală Ploieşti mai are o problemă de actualitate: procesul cu Camera de Conturi Prahova, care a ajuns la final la instanţa de fond a Tribunalului Prahova. Mâine este aşteptat verdictul judecătorilor în cazul prejudiciilor sesizate de auditorii externi, după trei amânări succesive de pronunţare a unei soluţii în acest dosar.
Violeta STOICA