Produsele alimentare de pe rafturile magazinelor autorizate nu pun in pericol sanatatea prahovenilor

Dupa scandalul carnii de cal, urmat de cele cauzate de peste congelat, legume-fructe, carne de pui, chiftelute si lapte infestate, tot mai multi romani se intreaba – si pe buna dreptate – oare ce mai putem manca pentru a ne feri de riscul unei imbolnaviri? Cum era si normal, am solicitat raspunsul la o asemenea intrebare reprezentantilor unor institutii cu responsabilitati in domeniul sanatatii.
Dr. Mihai Terecoasa, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova: „Controalele inspectorilor nostri, inclusiv cele din ultima perioada, ne-au demonstrat ca produsele alimentare, dar si legumele si fructele oferite spre vanzare prahovenilor sunt sigure din punct de vedere sanitar-veterinar. Astfel, la unitatea de abatorizare a cabalinelor nu s-a constatat nimic ilegal, iar in privinta pestelui congelat infestat cu un parazit, Prahova nu a figurat printre judetele vizate de ANSVSA sa efectueze controale in teren. Cat priveste legumele si fructele, anual, in baza programului national strategic si al legislatiei europene, recoltam probe de legume-fructe, atat din cele autohtone, cat si din cele provenite din import, pentru determinarea nivelului de pesticide. Astfel, am depistat, recent, 236 kg de pere cu nivelul de pesticide depasit, provenite din Turcia, care au fost returnate, integral, furnizorului pentru distrugere, inainte de a ajunge la consumatori. In sfarsit, legat de ultimul scandal national iscat de carnea de pui cu salmonella, prin acelasi program national strategic, fiecare hala cu pui de carne/serie este verificata prin control oficial si autocontrol (de catre operator) privind contaminarea cu salmonella prin recoltarea de probe. In situatia in care se izoleaza germeni din genul salmonella, tulpina respectiva se trimite pentru tipizare la institutul de specialitate din Bucuresti. Totodata, fiecare hala/serie de gaini pentru reproductie este verificata, periodic, prin control oficial sau prin autocontrol privind contaminarea cu salmonella. Masurile luate de inspectorii nostri, din care am amintit doar cateva, au tocmai rolul de a impiedica patrunderea pe piata a unor produse alimentare care pot pune in pericol sanatatea publica”. In acest context, l-am intrebat pe interlocutorul nostru daca i se par reale motivele de ingrijorare ale tarilor occidentale sau e vorba despre informatii rau-intentionate, alarmiste, pentru a „pune frana” exporturilor romanesti de produse alimentare? „Aceasta campanie impotriva Romaniei ar putea fi generata si de faptul ca, in ultimii ani, efectivele de pasari (pui de carne) si porcine au crescut, prin aparitia de ferme comerciale si, astfel, au scazut importurile din tarile comunitare. Totodata, au crescut si exporturile de animale, numai in anul anterior, de exemplu, Prahova a exportat 10.293 de bovine, 51.460 de ovine si 828.286 de pasari, fata de anul 2011 cand nu s-a exportat niciun animal!”, a raspuns directorul Mihai Terecoasa.
Dr. Dan Decebal, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Prahova: ,,Chiar daca in ultima perioada a existat un val de nereguli cu privire la unele alimente, nu trebuie sa intram in panica vizavi de calitatea produselor alimentare pe care le consumam. Trebuie sa se inteleaga foarte clar ca toate produsele alimentare vandute in unitatile de profil sunt supuse verificarilor in mod regulat, este un sistem care functioneaza pentru ca, daca nu ar fi fost asa, nu s-ar fi depistat neregulile respective. Pe de alta parte, in conditiile consumului de astfel de alimente nu intotdeauna consecintele asupra starii de sanatate a populatiei sunt grave. De pilda, in cazul carnii de curcan care contine reziduuri de antibiotice exista riscul pentru cei care consuma astfel de preparate sa dezvolte in timp tulpini rezistente la antibiotice, ceea ce inseamna, ca in cazul unei infectii cu tulpina respectiva, antibioticul administrat nu va mai avea niciun efect, persoana respectiva ramanand fara protectie. Totodata, trebuie subliniat faptul ca aceasta rezistenta la antibiotice nu se dezvolta dupa consumul unei singure mese cu astfel de carne, ci numai in cazul unui consum repetat. Acelasi lucru este valabil si in cazul aflatoxinei, care prin furaje ajunge din animale in carnea, laptele, ouale consumate de oameni. Aflatoxina poate produce efecte cancerigene insa, de asemenea, numai dupa o perioada de zeci de ani de consum. Iar un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este si acela ca toxicitatea se dilueaza pe traseu pana ajunge in produsul final, respectiv in alimente. In ceea ce priveste riscul de contaminare cu salmonella, purtatorul de cuvant al DSP Prahova ne-a declarat ca daca un ou este preparat termic nu mai exista niciun pericol: ,,Este recomandat sa nu se foloseasca niciodata ouale in stare cruda, si mai ales ouale de rata in stare cruda, ci numai preparate termic pentru ca prin procesul de preparare se distrug bacteriile daunatoare. Pentru cine doreste sa faca maioneza exista insa acest risc. De aceea, trebuie respectata si o alta metoda de preventie impotriva diferitilor microbi si anume aceea de a spala ouale inainte de le sparge. In cazul in care totusi ne contaminam cu salmonella din lapte, oua, prajituri sau orice alt aliment trebuie sa se stie ca poate aparea o afectiune digestiva, insotita de simptome precum febra, diaree, varsaturi. Nu este o problema majora de sanatate, dar trebuie sa ne prezentam la medic pentru a primi tratamenul adecvat’’.
C. DOBRE
D.CONSTANTIN