Recent, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a postat pe site-ul institutiei proiectul de ordin privind aprobarea metodologiei de stabilire a preturilor de referinta si a sumelor de inchiriere corespunzatoare categoriilor si tipurilor de dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Prevederile acestuia ar trebui sa intre in vigoare incepand cu data de 1 aprilie a.c. Practic, pretul de referinta sau de inchiriere reprezinta suma maxima care se suporta de casele de asigurari de sanatate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de sanatate pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical necesar unui asigurat.
Astfel, preturile de referinta si sumele de inchiriere corespunzatoare categoriilor si tipurilor de dispozitive medicale se obtin in urma calcularii mediei aritmetice a trei dintre cele mai mici preturi de vanzare cu amanuntul dintre preturile de vanzare cu amanuntul minime, respectiv a trei dintre cele mai mici sume de inchiriere dintre sumele de inchiriere minime, dupa eliminarea extremelor minime si a ajustarii, dupa caz, cu +/- 10%, astfel incat sa nu fie mai mari sau mai mici cu 10% raportate la preturile de referinta si sumele de inchiriere corespunzatoare anului 2010. In cazul in care pentru o categorie sau pentru un tip de dispozitiv medical exista mai putin de trei preturi de vanzare cu amanuntul, respectiv sume de inchiriere, pretul de referinta, respectiv suma de inchiriere, se calculeaza diferit. De pilda, pentru preturile de vanzare cu amanuntul, respectiv sumele de inchiriere trimise de un singur furnizor se considera pretul de vanzare cu amanuntul minim, respectiv suma de inchiriere minima. Iar pentru preturile de vanzare cu amanuntul, respectiv sumele de inchiriere trimise de doi furnizori se calculeaza media aritmetica a preturilor de vanzare cu amanuntul minime, respectiv sumele de inchiriere minime din listele acestor furnizori.
Totodata, un alt articol din proiectul de lege prevede ca pentru dispozitivele medicale la care nu s-au trimis oferte de pret de catre furnizorii de dispozitive medicale nu se stabilesc preturi de referinta, respectiv sume de inchiriere. Potrivit aceluiasi proiect de ordin, pretul de referinta pentru un baston, de pilda, a fost stabilit la 40,07 lei, in timp ce pentru un baston cu trei sau patru picioare, acesta este de 81,03 lei, in timp ce pretul unui cadru de mers este mai scump, respectiv de 171,16 lei. Pretul de referinta pentru un fotoliu rulant cu antrenare manuala sau electrica a fost stabilit la 1263,66 lei iar pentru un fotoliu triciclu pentru copii – la 1867, 86 lei. In cazul lentilelor intraoculare (cristaline artificiale), pretul de referinta este de 284,86 lei, in timp ce pentru o pereche de ghete ortopedice – in functie de marime, dar si de alte caracteristici (amputatie, cu arc sau fara etc.) – variaza de la 249,78 de lei la 385,85 de lei cele mai scumpe. O proteza auditiva ajunge, conform aceluiasi proiect, la 959,80 de lei. Dispozitivele medicale se acorda la recomandarea medicului de specialitate si cu aprobarea Casei de Asigurari de Sanatate teritoriala. Trebuie precizat, insa, ca diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de referinta suportat de catre casele judetene de sanatate trebuie achitata de catre asigurat direct furnizorului de dispozitive medicale. La sfarsitul anului 2012, la nivelul judetului au fost trecuti pe lista de asteptare peste 2000 de prahoveni care au solicitat dispozitive medicale.
C.D.